Bentley Bentayga Speed: V Crewe chcú späť titul najrýchlejšieho SUV

Bentely sa vlani ocitol v červených číslach. Naplniť kasu by mohla už v krátkej budúcnosti nová verzia SUV Bentayga Speed. Jej misia je jasná. Vrátiť sa na trón najrýchlejšieho SUV planéty. Ten jej vlani „vyfúklo“ koncernové Lamborghini Urus.

15.01.2019 16:00
debata
Bentley Bentayga Speed „vyžmýka“ z... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Diesel - 2016 Bentley Bentayga Speed „vyžmýka“ z preplňovaného motora 6,0 W12 ďalšie kilowatty. Malo by ich byť aspoň 470. Práve to jej zaručí maximálku viac ako 305 km/h. Vyššiu než má Lamborghini Urus.

Vlaňajšok nebol pre Bentley práve úspešný, vyprodukoval stratu. Časy, keď sa kľúčová Bentayga predávala ako teplé rožky, sú preč. Z ponuky vypadol diesel a sľúbený plug-in hybrid dostal ročný odklad. Navyše je na svete nový Rolls-Royce Cullinan aj koncernové Lamborghini Urus. Práve taliansky súper oskalpoval Bentaygu o titul najrýchlejšieho SUV sveta. Samozrejme, ultraluxusná Bentayga a športovo orientovaný Urus sú charakterom celkom odlišné autá, ale zákazníci, ktorí hľadajú ponuku až na samom vrchole automobilovej hierarchie, sú na superlatívy citliví.

Rozdiel štyroch kilometrov za hodinu, ktoré delia Bentaygu s maximálkou 301 km/h od Urusu, ktorý končí až pri 305 km/h, môže byť dôvodom, prečo uprednostniť Lambo pred Bentleyom. Takže sa nemožno čudovať, že v Crewe pripravujú odpoveď na hodenú rukavicu. Bude ňou Bentayga Speed. Pod jej kapotou sa objaví „vytunený“ dvakrát preplňovaný 12-valec 6,0 W12. Výkon by mal narásť zo súčasných 447 kW na viac ako 470. To by malo Bentayge zaručiť potrebný náskok aspoň o symbolický kilometer za hodinu. Môže to by ale aj viac.

V prípade preplňovaného motora by nemala byť úprava až taká zložitá a drahá, podobne ako vyladenie podvozka. Automobilku nezruinuje ani zopár nových doplnkov, ktoré zvýraznia športový akcent Bentaygy Speed. Za to si bude môcť účtovať od zákazníkov podstatne vyššie sumy. Základná cena by sa podľa neoficiálnych informácií mala vyšplhať na 185 000 libier, čo je asi 205 000 eur, samozrejme bez dane. Paradoxne, ani so silnejším motorom nebude ťažký brit s hmotnosťou 2,4 tony, pravdepodobne stíhať v zákrutách talianskeho „atléta“, to však asi majiteľom britského aristokratického SUV prekážať nebude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Bentley Bentayga #Bentley Bentayga Speed
Články podľa značiek