Aj Mazda plánuje elektrické auto. Príde čoskoro

Mazda patrí ku konzervatívnejším výrobcom. Nehrnie sa do hybridov ani plug-in hybridov a dokonca sme od nej doteraz nepočuli nič ani na tému elektromobility. Lenže prvý elektromobil príde skôr, ako by ste čakali.

15.01.2019 19:00
debata
Prvý elektromobil Mazdy je zatiaľ zahalený...
Mazda Demio EV Concept Prvý elektromobil Mazdy je zatiaľ zahalený tajomstvom. Nevieme ani len to, do akého segmentu bude patriť. Prvé nesmelé kroky má však už automobilka za sebou vďaka staršiemu projektu Mazda Demio EV.
Koncerny Volkswagen, BMW či Mercedes-Benz majú už rozbehnuté rozsiahle programy výroby elektromobilov. Na cesty ich vypustia v miliónových sériách. Sú však aj automobilky, ktoré sa do elektromobility príliš nehrnú. A medzi nimi aj Mazda. Tá sa dokonca bráni aj hybridom či plug-in hybridom, nieto ešte čisto elektrickým autám. Lenže prísne emisné normy, aspoň v Európe, už klopú na dvere. A tak aj konzervatívna japonská značka, ktorá verí najmä benzínovým motorom, postupne mení názor. Na autosalóne v Los Angeles sa o elektrickej budúcnosti rozhovoril šéfdizajnér Mazdy Ikuo Maeda.

Prezradil, že prvá čisto elektrická Mazda príde skôr, ako by sme čakali. Už v roku 2020, teda len o rok neskôr, ako spustí výrobu elektrického modelu na báze konceptu Urban EV konkurenčná Honda. Maeda pritom nechce, aby elektromobil Mazdy vyzeral príliš „digitálne. Má zapadnúť celkom prirodzene do súčasného portfólia. A nepôjde o žiaden derivát existujúcej ponuky, ale o úplnú novinku. V akom segmente chce Mazda uspieť, zástupca automobilky neprezradil. Najskôr však môžeme čakať kompaktný mestský model.

Jeff Guyton, šéf Mazdy Europe, dodal, že prvý elektromobil nebude ešte vychádzať z plánovanej spolupráce Mazdy, Toyoty a spoločnosti Denso, ktorú podpísali vlani a ktorej výsledkom má byť rozvíjanie konštrukčných technológií práve pre elektromobily. Mazda totiž odštartovala práce na tomto projekte ešte skôr. Zdá sa však, že elektrické autá budú pre japonskú automobilku ešte niekoľko rokov okrajové. V súčasnosti očakáva veľký úspech najmä od svojho revolučného benzínového motora Skyactiv-X, ktorý využije homogénne spaľovanie. Navyše pracuje na novej generácii motorov Skyactiv-G a len nedávno predstavila nový diesel 1,8 Skyctiv-D.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Mazda #elektromobily
Články podľa značiek