BMW Futurelight Camper: Koncept futuristického stanu na kolesách vyzerá ako z NASA

Ani BMW nechýba na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Jeho príspevok je však tak trochu z iného ako automobilového sveta. Divízia BMW Designworks tu predstavuje futuristický „karavan“, ktorý má bližšie k stanu ako obytnému prívesu.

21.01.2019 16:00
debata
Futurelight Camper Concept je vlastne stan na... Foto: BMW
BMW Futurelight Camper Concept - 2019 Futurelight Camper Concept je vlastne stan na kolesách. Materiálmi však prekonáva všetko, čo je v technológii stanov v súčasnosti dostupné.

Je to milé osvieženie. Divízia BMW Designworks predstavuje na veľtrhu CES v Las Vegas zaujímavý koncept akéhosi pojazdného stanu. Premiéra za Atlantikom nie je náhodná a s technológiami má spoločné viac, ako by ste si mysleli. Na projekte totiž spolupracovala americká spoločnosť The North Face, ktorá sa špecializuje na outdoorové vybavenie. Tá dodala to najdôležitejšie – samotný materiál.

Ale nepredbiehajme. Projekt Futurelight Camper Concept ukazuje, že kempovanie môže v budúcnosti vyzerať inak, ako sme zvyknutí. Auto za sebou nemusí ťahať ťažký a luxusne vybavený príves. Na prežitie môže poslúžiť aj minimalistický stan, ktorý však nie je zložený v kufri auta. Možno ho ťahať za sebou a použiť kedykoľvek bez otravného skladania. Šasi prívesu s dvojicou obrovských bezvzduchových kolies, akoby z dielne NASA, je tvorené ultraľahkým karbónom a samotný stan zase z ultramoderného materiálu Futurelight.

Obyvateľov tohto zvláštneho karavanu chráni... Foto: BMW
BMW Futurelight Camper Concept - 2019 Obyvateľov tohto zvláštneho karavanu chráni špeciálna tkanina Futurelight, ktorá je priedušná, ale zároveň úplne nepremokavá.

Tkanina, ktorá využíva mikrovlákno a nanotechnológiu Nanospining, je podľa informácii výrobcu najpriedušnejším a zároveň absolútne nepremokavý materiálom. Doteraz ho ešte žiaden výrobca outdoorového oblečenia či príslušenstva nepoužil. Tak trochu to pripomína prelomový koncept BMW Gina z roku 2008, ktorého karosériu tvorila namiesto plechu tkanina a vďaka pohyblivým komponentom rámu dokázala dokonca meniť svoj tvar.

Uvidíme, či sa myšlienka presadí. Ťahanie ľahkého a nepremokavého stanu by bolo nepochybne ľahšie a menej náročné na spotrebu paliva. Na druhej strane Futurelight Camper Concept vám nikdy neponúkne komfort plnohodnotného karavanu, kde nájdete toaletu, kuchynku, jedálenský stôl či spálňu a televíziu. Je to skôr vízia pre dobrodruhov, ktorí si nepotrpia na luxus, ale na štýl a technologické vychytávky. Veď divízia BMW Designworks má bohatý katalóg dizajnových konceptov od rýchlonabíjačiek Ionity až po kapsuly projektu Hyperloop.
BMW Futurelight Camper Concept - 2019
BMW Futurelight Camper Concept - 2019
+1BMW Futurelight Camper Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #CES 2019 #BMW Designworks #BMW Futurelight Camper
Články podľa značiek