VW a Ford už vedia, čo bude výsledkom ich partnerstva

Spolupráca Forda a Volkswagenu, oznámená vlani, naberá na obrysoch. Automobilky prezradili, že prvým výsledkom partnerstva budú dodávky a pikap. Vylúčené nie sú ani projekty v oblasti elektromobilov.

21.01.2019 12:00
debata
Ford a Volkswagen odštartujú spoluprácu najprv... Foto: VW, Ford
Ford-VW - kooperácia Ford a Volkswagen odštartujú spoluprácu najprv v oblasti úžitkových áut.

Už vlani podpísali automobilky Ford a Volkswagen memorandum o spolupráci. Až teraz však prichádzajú prvé konkrétne informácie o partnerstve, ktoré má obom stranám znížiť výrobné a vývojové náklady. Začnú dodávkami a stredne veľkým pikapom. Na trh by mali prísť v roku 2020. Ford sa postará o pikap, ktorý nahradí súčasný Ford Ranger a VW Amarok. Tiež ich bude vyrábať spolu s väčšími dodávkami určenými pre európsky trh. Nemecká strana si zas zoberie pod patronát vývoj a výrobu menšej mestskej dodávky.

Ak sa spolupráca osvedčí, v hre sú ďalšie projekty. Najmä v oblasti autonómnych áut a elektromobilov. Nie je tajomstvom, že Volkswagen ponúkol Fordu svoju elektrickú platformu MEB. Partnerstvo sa obmedzí len na spoluprácu, nemá ísť o majetkové prepojenia firiem. Alianciu bude riadiť výbor vedený šéfmi oboch koncernov. Za Volkswagen Herbert Diess a za Ford Jim Hakett. V minulosti už Ford a VW spolupracovali. V portugalskom závode AutoEuropa produkovali MPV VW Sharan, Seat Alhambra a Ford Galaxy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Ford #VW
Články podľa značiek