Volvo V40 sa zmení. Bude to kupé-SUV ?

V Göteburgu padlo rozhodnutie, že súčasné Volvo V40 nedostane priameho nástupcu. Názov síce ostane, no skrývať sa pod ním má čosi „kreatívnejšie“ než hatchback.

11.02.2019 19:00
debata (2)
Nástupca súčasného Volva V40 zmení nielen... Foto: Volvo
Volvo XC Coupé Concept Nástupca súčasného Volva V40 zmení nielen platformu, ale aj charakter. Očakáva sa čosi ako kupé SUV. Vychádzať by mohol z konceptu XC Coupé z roku 2014.

Volvo V40 je jedným z posledných mohykánov švédskej značky, ktorý ju ešte spája s Fordom. Stále totiž využíva platformu Global C, predstavenú pred pätnástimi rokmi. V čase ofenzívy elektrifikovaných modelov je ale jasné, že nástupca presedlá na architektúru CMA nového štyridsiatkového radu, z ktorého už poznáme SUV XC40. Lenže zmeniť sa toho má oveľa viac. Samotná koncepcia. Dôvod? Klesajúci záujem o V40. Vlani padol predaj tohto hatchbacku o 23 %.

„Potrebujeme niečo kreatívnejšie, a tak sme sa rozhodli nahradiť V40 čímsi iným,“ povedal o budúcnosti Lex Kerssemakers, šéf európskej divízie Volva. Zároveň dodal, že nástupca dostane vyššiu stavbu karosérie pre ľahšie nastupovanie a ľahšiu zástavbu elektrických komponentov. „Dnes si nemôžeme dovoliť prísť s modelom, ktorý nebude pripravený na čisto elektrický pohon.“ Veď do roku 2025 chce mať Volvo až 50 % podiel elektromobilov.

Čo máme teda čakať? Pravdepodobne pôjde o atraktívny crossover, možno kupé-SUV, odvodené zo súčasného Volva XC40. Jeho dizajn by mohol byť inšpirovaný aj staršou štúdiou XC Coupé, ešte z roku 2014. V každom prípade, výrobu súčasného V40 utlmí Volvo už tento rok. Teda takmer tri roky predtým než príde spomínaný nástupca. Zatiaľ bude Volvo ťažiť z popularity nových SUV, vrátane XC40. „Veríme, že sa nám novinkou podarí zaplniť daný priestor, a to aj napriek tomu, že nepôjde o klasický hatchback,“ dodal Kerssemakers.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo V40 #Volvo XC40 #Volvo XC Concept
Články podľa značiek