Autá v budúcnosti výrazne zdražejú, varuje Volkswagen

Prechod na elektromobily spôsobí, že v budúcnosti budú autá nedostupné pre ľudí s nízkymi príjmami. Otvorene o tom hovorí predseda dozornej rady Volkswagenu Hans Dieter Pötsch.

23.01.2019 12:00
debata (6)
Ak z trhu zmiznú vplyvom elektrifikácie lacné... Foto: Volkswagen
VW - elektromobily Ak z trhu zmiznú vplyvom elektrifikácie lacné autá, môže to mať negatívny dosah na celý automobilový priemysel.

„Mame jasný cieľ sprístupniť elektromobily širokému okruhu obyvateľstva, to znamená, aby boli dostupné,“ povedal pre Welt am Sonntag predseda dozornej rady Volkswagenu Hans Dieter Pötsch. Zároveň však priznal, že udržať najnižšie ceny bude problém. „Súčasná cenová hladina nemôže zostať rovnaká, pokiaľ budú autá vybavené elektromotormi. Najmä nie v segmente malých osobných áut,“ spresnil Pötsch. Odkazuje tým na vysokú cenu batérií, ktoré tvoria podstatnú časť ceny elektromobilov.

„Vznikne otázka, či si ľudia s nízkymi príjmami budú vôbec môcť kúpiť také vozidlo,“ uviedol v tejto súvislosti Pötsch. Dodal pritom, že v budúcnosti nebude k elektroautám nijaká alternatíva. Kým však nastane doba čisto elektrická, budú musieť automobilky i tak zdražovať. „Volkswagen síce využíva rôzne spôsoby neutralizácie zvyšovania cien, ale je jasné, že nebude možné donekonečna kompenzovať vyššie náklady,“ povedal v Detroite na túto tému šéf predaja Volkswagenu Christian Dahlheim.

Dôvodom je opäť sprísňovanie emisných noriem, čo núti automobilky do elektrifikácie. Európska únia už rozhodla, že emisie oxidu uhličitého bude nutné znížiť do roku 2030 o 37,5 %. Za základ k výpočtu emisií sa zvažuje rok 2021. Autá bude preto nutné vybaviť drahými technológiami. Ak si však drahšie autá nebudú môcť ľudia dovoliť, môže to mať dosah na celý automobilový priemysel. „Ak sa pozriete na niekdajšie bašty automobilového priemyslu ako Detroit, Oxford alebo Turín, porozumiete tomu, čo sa stane s mestami, v ktorých ochabnú pôvodne silné korporácie,“ varuje generálny riaditeľ Volkswagenu Herbert Diess.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #elektromobily
Články podľa značiek