Škoda prezradila názov nového mestského SUV. Kosmiq to nebude

Premiéra najmenšieho SUV Škody sa nezadržateľne blíži. Odohrá sa v marci v Ženeve. Až doteraz bol ale jeho názov tajomstvom. Dnes ho už vieme. Celkom nový ale nie je.

24.01.2019 19:00
debata (2)
Nové malé SUV sa bude volať Škoda Kamiq, presne... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kamiq - 2019 Nové malé SUV sa bude volať Škoda Kamiq, presne tak isto, ako SUV, ktoré už Škoda predáva v Číne. To napriek tomu, že tieto autá nemajú veľa spoločného.

Nové SUV s predným náhonom, ktoré sa postaví pod súčasný Karoq a Kodiaq, ukáže Škoda v sériovej verzii už na jarnom autosalóne v Ženeve. Teda presne na tom istom mieste, kde vlani v marci debutoval koncept Vision X. A hoci o novinke už toho vieme pomerne veľa, jej názov ostával tajomstvom. Mnohé médiá sa prikláňali k tomu, že mestský crossover označí Škoda ako Kosmiq. Nasvedčoval tomu fakt, že česká automobilka si dala toto označenie vlani zaregistrovať a navyše spĺňal kritériá, ktoré dnes používa pri svojich SUV. Obsahuje totiž písmená “K“ a “q“, podobne ako názvy Kodiaq, Karoq a čínsky Kamiq.

Po vzore Kodiaqu a Karoqu dostane aj ich menší... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kosimq - prvé foto 2019 Po vzore Kodiaqu a Karoqu dostane aj ich menší brat rozdelené predné svetlá. Tie horné budú mať funkciu denných a smerových svetiel.

Nakoniec je ale všetko inak. Názov Kosmiq zatiaľ vypadáva z hry. Možno ho raz výrobca z Mladej Boleslavi využije pri ešte menšom crossoveri, ktorý nemusí byť fikciou. Teraz sa však rozhodla, že pre svoju európsku novinku použije identický názov, aký nesie jej čínske SUV – teda Kamiq. Vadiť by to nemalo. Čínsky Kamiq sa na starý kontinent nechystá a ten európsky zas nedorazí do ríše stredu. Inak, slovo Kamiq pochádza z jazyka Inuitov, žijúcich na severe Kanady a v Grónsku. Opisuje stav, keď niečo prirodzene padne „ako uliate“ za každých okolností. Teda, keď vám niečo, ľudovo povedané, „sekne“.

A takto vyzerá čínsky Kamiq. Foto: Škoda-Auto
Škoda Kamiq - 2018 A takto vyzerá čínsky Kamiq.
Podľa automobilky má nový crossover priniesť to najlepšie zo sveta SUV a kompaktov. Dobrú ovládateľnosť, dobrý výhľad, pohodlné nastupovanie a priechodnosť ľahkým terénom. Chýbať nemajú ani praktické prvky Simply Clever a samozrejme rekordný objem batožinového priestoru. Najmenší zástupca out-doorovej rodiny bude stáť na modulárnej platforme MQB A0. V porovnaní so Seatom Arona a VW T-Cross bude však väčší. Pod kapotou by sa mali objaviť motory 1,0 TSI, 1,5 TSI a 1,6 TDI. Pohon oboch náprav nečakajte. Interiér by si mohol požičať viacero prvkov z novej Škody Scala, keďže rozmermi si budú tieto dva modely pomerne blízke. Prezrádza to rázvor náprav 2 645 mm, čo je jeden z mála údajov, ktorí poznáme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kamiq #Škoda Kosmiq
Články podľa značiek