Porsche Cayenne Coupé: Športová verzia SUV príde už v lete

Porsche sa rozhodlo dobehnúť náskok konkurencie a v lete predstaví súpera BMW X6 a Mercedesu-Benz GLE Coupé. Na rozdiel od nich však bude v ponuke len so zážihovými agregátmi, keďže v Zuffenhausene už so vznetovými motormi nepočítajú.

18.02.2019 19:00
 sb14654 Foto:
Porsche Cayenne Coupé priamo zaútočí na nemeckých rivalov BMW X6 a Mercedes-Benz GLE Coupé.
debata

Porsche Cayenne je mimoriadne úspešným modelom. Už prvá generácia oslovila množstvo zákazníkov, ktorí hľadali auto kombinujúce praktickosť a výborné športové jazdné vlastnosti. Model Cayenne bol tým správnym kompromisom a navyše bol v ponuke aj s naftovým motorom. Kauza Dieselgate však kapitolu nafty ukončila, a tak je treba prilákať zákazníkov niečím iným.

V Porsche sa rozhodli, že zákazníkom ponúknu ďalšiu karosársku verziu. A keďže ide o SUV, voľba logicky padla na kupé SUV. Cayenne Coupé tak priamo zaútočí na nemeckých rivalov BMW X6 a Mercedes-Benz GLE Coupé. Tí majú výhodu v tom, že nezanevreli na vznetové pohonné jednotky, ktoré sú hlavne v Európe v tejto kategórii stále žiadané. Lenže Porsche je celosvetová značka a v Spojených štátoch amerických a v Číne nebude absencia naftových agregátov problém.

Pod kapotou kupé verzie možno preto očakávať 2,9-litrový dvakrát preplňovaný vidlicový šesťvalec s výkonom 328 kW (440 k) a štvorlitrový dvakrát preplňovaný vidlicový osemvalec s výkonom 410 kW (550 k). V budúcnosti sa očakáva aj príchod plug-in hybridnej verzie.

Z hľadiska vonkajšieho vzhľadu sa oproti základnému Cayennu tretej generácie zmení hlavne zadná časť. Zo snímok z testovania v zimných podmienkach vidno, že vpredu prejde úpravami len predný nárazník. Vzadu dostane Cayenne Coupé nové piate dvere a okná batožinového priestoru a zadné svetlá zmenia tvar. Vďaka týmto úpravám sa zníži silueta vozidla a nadobudne žiadaný tvar kupé.

Estetickú a zároveň účelovú funkciu bude plniť zadný výsuvný spojler. Ten patrí medzi poznávacie znaky modelov Porsche, no na rozdiel od druhej generácie Panamery sa nebude skladať z viacerých dielov, ale len z jedného. Porsche Cayenne Coupé by sa malo objaviť na trhu v priebehu leta. Od začiatku predaja by pritom mali byť k dispozícii tak šesťvalcová ako aj osemvalcová verzia.

Prototyp Porsche Cayenne Coupé
Prototyp Porsche Cayenne Coupé
+4Prototyp Porsche Cayenne Coupé

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche Cayenne #Porsche Cayenne Coupé #kupé SUV
Články podľa značiek