Geely FY11: Číňania ‘ukradli‘ BMW X4. Tí čo vlastnia Volvo!

Nové kupé-SUV z Číny až príliš nápadne pripomína mníchovské BMW X4. Od spoločnosti Geely, ktorá vlastní aj automobilku Volvo, by sme takýto krok nečakali.

01.02.2019 16:00
debata (7)
Nie, toto nie je BMW X4. Pozeráte sa na čínske... Foto: Geely
Geely FY11 - 2019 Nie, toto nie je BMW X4. Pozeráte sa na čínske kupé-SUV Geely FY11. Silueta kabíny a proporcie sú takmer identické.

Čínska spoločnosť Zhejiang Geely Holding Group patrí k najväčším a najrenomovanejším výrobcom áut v Číne. Veď okrem značky Geely vlastní aj švédske Volvo a britský Lotus. Navyše spúšťa výrobu SUV Lynk & Co v Holandsku. Má teda významné európske aktivity. O to viac prekvapuje, že sa uchýlila k praxi, ktorá je typická skôr pre menších čínskych producentov, ktorí si z duševného vlastníctva a autorských práv nerobia ťažkú hlavu. Dôkazom je jedna z pripravovaných noviniek.

Aj v interiéri sa nájde zopár prvkov... Foto: Geely
Geely FY11 - 2019 Aj v interiéri sa nájde zopár prvkov pripomínajúcich nemeckého konkurenta.

Nové kupé-SUV s kódovým označením FY11 akoby z oka vypadlo BMW X4. Stačí pohľad na bočnú siluetu a len ťažko uveriť, že inšpirácia nepochádza z Mníchova. Samozrejme, predné ľadvinky tu nenájdete, ale aj tak je zhoda kriviek príliš nápadná. Vrátane tvaru nárazníkov. Podobne je to v interiéri, ktorý síce nekopíruje nemeckú predlohu až tak verne, ale zopár detailov si pozorné oko všimne. Napríklad pri pohľade na tvar prieduchov ventilácie či otočný ovládač systému „iDrive“.

Základom Geely FY11 je platforma CMF, ktorá už... Foto: Geely
Geely FY11 - 2019 Základom Geely FY11 je platforma CMF, ktorá už podopiera Volvo XC40 či crossover Lynk & Co 01, ktorého produkciu spúšťa čínska automobilka v Holandsku.
Škoda, pretože inak sa FY11 nemá za čo hanbiť. Stojí na veľmi solídnych základoch, konkrétne na platforme CMA (Compact Modular Architecture), ktorú už využíva Volvo XC40, mimochodom svetové auto roka 2018, aj spomínané SUV Lynk & Co 01. To isté platí o preplňovanom 4-valci 2,0 Ingenium s výkonom 175 kW a krútiacim momentom 238 Nm. Sériová verzia ponúkne pohon predných kolies aj štvorkolku. Ambiciózna novinka sa predstaví už na jar. Uvidíme, ako na najnovší čínsky počin zareaguje BMW. Od Geely by takýto krok asi páni z Mníchova nečakali.
Geely FY11 - 2019
Geely FY11 - 2019
+3Geely FY11 - 2019

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X4 #Geely #Geely FY11
Články podľa značiek