Škoda Kamiq: Nové malé SUV odhaľuje dizajn. Zatiaľ na skiciach

Škoda pokračuje vo svojom scenári postupného odkrývania jej kľúčovej tohtoročnej novinky. Nové menšie SUV Kamiq síce ukáže na ostro až v marci v Ženeve, no už teraz zverejnila prvé oficiálne skice. Dostane bezrámové okná?

30.01.2019 19:00
debata
Dizajn masky ani delených svetiel neprekvapí.... Foto: SITA, Škoda-Auto
Škoda Kamiq - skice 2019 Dizajn masky ani delených svetiel neprekvapí. Zo skíc sa zdá, akoby mal Kamiq dostať bezrámovú konštrukciu okien. Uvidíme, či na to bude mať odvahu aj v realite.

Nové SUV s predným náhonom, ktoré sa postaví pod súčasný Karoq a Kodiaq, ukáže Škoda v sériovej verzii už na jarnom autosalóne v Ženeve. Teda presne na tom istom mieste, kde vlani v marci debutoval koncept Vision X, ktorý bol jeho predskokanom. Len pred pár dňami sme sa dozvedeli názov. Škoda použije označenie Kamiq, podobne ako to urobila so svojim lacným čínskym SUV. Ale pozor, tieto autá nemajú veľa spoločného. Európsky Kamiq mieri vyššie. Vyplýva to aj z prvých oficiálnych skíc, ktoré naznačujú podstatne sofistikovanejší dizajn.

Škoda Kamiq príde s typickou prednou maskou, delenými prednými svetlami, prelisom na kapote aj s bočným prelisom „tornado line“. Dynamický bočný profil okien zvýrazní spodná chrómová lišta. Vzadu pútajú pozornosť nárazník s hliníkovou vložkou a originálne tvarované svetlá. Nie je tajomstvom, že tie smerové dostanú signálnu funkciu s postupným rozsvecovaním diód. Tradičné logo nahradí nápis Škoda, podobne ako pri Scale. Robustnosť podporia veľké kolesá a väčšia svetlá výška.

Vzadu sa namiesto tradičného loga objaví nápis... Foto: SITA, Škoda-Auto
Škoda Kamiq - skice 2019 Vzadu sa namiesto tradičného loga objaví nápis Škoda. Robustnosť podporujú veľké kolesá a väčšia svetlá výška.

Zo skíc sa zdá, akoby mal Kamiq dostať bezrámové okná. Tým však veľkú šancu v sérii nedávame. V každom prípade si Kamiq zachoval množstvo prvkov z vlaňajšieho konceptu. Podľa automobilky má priniesť to najlepšie zo sveta SUV a kompaktov. Dobrú ovládateľnosť, dobrý výhľad, pohodlné nastupovanie a priechodnosť ľahkým terénom. Chýbať nemajú ani praktické prvky Simply Clever, a samozrejme, rekordný objem batožinového priestoru.

Najmenší zástupca outdoorovej rodiny bude stáť na platforme MQB A0, ktorú už používa Scala. V porovnaní so Seatom Arona a VW T-Cross bude však väčší. Pod kapotou Kamiqu by sa mali objaviť motory 1,0 TSI, 1,5 TSI a 1,6 TDI. Pohon oboch náprav nečakajte. Interiér by si mohol požičať viacero prvkov z novej Scaly, keďže rozmermi si budú tieto dva modely pomerne blízke. Prezrádza to rázvor náprav 2 645 mm, čo je jeden z mála údajov, ktorý poznáme. Viac sa dozvieme o pár dní v Ženeve. Dovtedy Škoda iste uvoľní ďalšie čiastkové informácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Kamiq
Články podľa značiek