Auto roka SR 2019: Víťazom je Peugeot 508. Očaril odvahou

Stávka na 4-dverové kupé a shooting brake Peugeotu vyšla. Aspoň na Slovensku. Francúzska novinka sa v roku 2019 usadí na trón automobilového kráľa. Rozhodla o tom 15-členná jury slovenských motoristických novinárov.

31.01.2019 19:00
debata (2)
Peugeot 508 sa stal automobilovým kráľom... Foto: Peugeot
Peugeot 508 - 2019 Peugeot 508 sa stal automobilovým kráľom Slovenska na rok 2019. Porazil ďalších šesť finalistov.

Dvadsiaty prvý ročník novinárskej ankety Auto roka na Slovensku má víťaza. Stal sa ním Peugeot 508. Získal spolu 103 bodov. Pätnásťčlenná porota novinárov ocenila najmä odvahu francúzskej automobilky pretransformovať pôvodný sedan na športový liftback s bezrámovými oknami a kombi zas na atraktívny shooting brake. Víťazstvo Peugeotu však nebolo také dominantné ako vlani, keď sa Kia Stinger stala víťazom vlaňajšej ankety s náskokom osemnástich bodov.

Teraz delilo strieborného medailistu od víťaza len osem bodov. Na druhej priečke skončila ambiciózna Kia Ceed so ziskom 95 bodov. Úplne tesné to síce nebolo, ale niet pochýb, že v reáliách slovenského trhu bude mať kórejská novinka vyrábaná v Žiline odbytový náskok. Až po prvom a druhom mieste nastal v ankete väčší rozdiel. A nájdeme tu hneď tri autá. Tretiu priečku obsadili totiž trojičky Citroën Berlingo, Puegeot Rifter a Opel Combo so ziskom 53 bodov. Je to úspech, ak si uvedomíme, že ide o modely na hranici osobných a úžitkových áut. Generačný rozdiel je však presvedčivý.

Francúzsko-nemeckí súrodenci boli dokonca úspešnejší ako luxusný VW Touareg (46 bodov), Ford Focus (33 bodov), ktorý už pár cien v Európe má, Dacia Duster (21 bodov) a Honda CR-V (20 bodov). Kým však lacné rumunské SUV môže byť so šiestou pozíciou spokojné, pre Focus a CR-V nie je výsledok príliš lichotivý. Spomeňme, že sedem finalistov bolo vybratých začiatkom decembra. Následne musel každý z členov jury rozdeliť 25 bodov medzi jednotlivé modely s tým, že jednému mohol prideliť maximálne 10.

Táto metodika je totožná s celoeurópskou anketou Car of the Year. Či sa vkus slovenských novinárov bude zhodovať s tými európskymi, sa dozvieme v marci, v predvečer otvorenia ženevského autosalónu. Peugeot 508 má nepochybne aj tu šance. Dostal sa totiž do finálovej sedmičky spolu s Alpine A110, Citroënom C5 Aircross, Fordom Focus, elektrickým Jaguarom I-Pace, Kiou Ceed a Mercedesom-Benz triedy A.

Výsledky ankety Auto roka v SR 2019

1. Peugeot 508 – 103 bodov

Peugeot 508 presvedčil najmä razantnou... Foto: Peugeot
Peugeot 508 - 2018 Peugeot 508 presvedčil najmä razantnou športovou transformáciou. O jeho úspechu medzi slovenskými zákazníkmi však zatiaľ rozhodnuté nie je.

2. Kia Ceed – 95 bodov

Kia Ceed si síce zlato neodnáša, no v reáliách... Foto: Kia
Kia Ceed - 2018 Kia Ceed si síce zlato neodnáša, no v reáliách slovenského trhu víťaza nepochybne porazí. Aspoň počtom registrácií.

3. Citroën Berlingo/Puegeot Rifter – 53 bodov

Tretia priečka Citroënu Berlingo a jeho... Foto: Citroën
Citroën Berlingo - 2018 Tretia priečka Citroënu Berlingo a jeho súrodencov, Peugeotu Riftre a Opelu Combo, je najväčším prekvapením tohto roka. Tieto trojičky s úžitkovými koreňmi totiž predbehli aj jedného z najambicióznejších finalistov – Ford Focus.

4. VW Touareg – 46 bodov

VW Touareg Foto: Volkswagen
VW Touareg - 2018 VW Touareg

5. Ford Focus – 33 bodov

Ford Focus Foto: Ford
Ford Focus - 2018 Ford Focus

6. Dacia Duster – 21 bodov

Dacia Duster Foto: Dacia
Dacia Duster 1,3 TCe - 2019 Dacia Duster

7. Honda CR-V – 20 bodov

Honda CR-V Foto: Honda
Honda CR-V Hybrid - 2019 Honda CR-V

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Citroën Berlingo #Kia Ceed #Auto roka na Slovensku #Peugeot Rifter #Puegeot 508
Články podľa značiek