Continental: Priehľadné stĺpiky vraj nebudú drahé. Uvidíte aj čo nevidieť

Nemecká spoločnosť Continental chce raz a navždy skoncovať so zlým výhľadom z áut. Vyvíja „priehľadné“ stĺpiky, vďaka ktorým uvidíte aj to, čo zakrýva konštrukcia auta.

05.02.2019 12:00
debata (2)
Systém transparentných stĺpikov bude fungovať... Foto: Continental
Continental - priehľadné stĺpiky Systém transparentných stĺpikov bude fungovať na základe prenášania obrazu spoza stĺpika na OLED displej na jeho vnútornej strane. Ďalšia kamera bude sledovať polohu hlavy a očí vodiča a tomu prispôsobovať natočenie exteriérových kamier.
Nové autá sú stále bezpečnejšie. Pribúda počet airbagov aj asistenčných systémov, ktoré nám pomáhajú v krízových situáciách, uľahčujú riadenie na nudných diaľničných úsekoch či za nás parkujú. Paradoxne, zabúda sa na dobrý výhľad – jeden z kľúčových aspektov bezpečnosti. Dôvod? Vyššia tuhosť karosérie, ktorá si vyžiadala robustnejšiu konštrukciu stĺpikov vrátane tých predných. A hoci nasadenie vysokopevnostnej ocele situáciu v poslednej dobe zlepšilo, keďže stĺpiky môžu byť o čosi štíhlejšie, ideálny výhľad to rozhodne nie je. Stále sa vám za ne schová nielen chodec či cyklista, ale aj celé auto.

O to väčšie je zdesenie, keď sa vám takýto „neviditeľný“ objekt zrazu zjaví pri odbočovaní na križovatke, pri výjazde na hlavnú cestu alebo pri križovaní priechodu pre chodcov. Nemecká spoločnosť Continental si však myslí, že má recept, ako s týmto neduhom nových áut skoncovať. Má v pláne presadiť v sériovej produkcii „priehľadné“ stĺpiky. Nie je síce celkom prvá, ale zdá sa, že k finále je najbližšie. Jej riešenie počíta s exteriérovou kamerou, ktorá prekrytú časť zorného poľa prenáša na OLED displeje umiestnené na vnútorných stranách predných stĺpikoch. To však nie je všetko. Ďalšia kamera je totiž umiestnená na stĺpiku riadenia.

Jej úlohou je sledovať polohu hlavy vodiča a tiež to, ktorým smerom sa vodič pozerá. Má to logiku, keďže so zmenou polohy očí sa mení aj poloha „slepého“ uhla. Práve vďaka údajom interiérovej kamery je však možné meniť natočenie vonkajších kamier tak, aby snímali presne tú časť výseku, ktorú vodič práve nevidí. Výsledkom majú byť takmer dokonale „priehľadné“ stĺpiky, na ktorých sa premieta skrytá realita. Continental tvrdí, že nová technológia nebude extrémne drahá, no i tak očakáva, že sa objaví najprv vo vozidlách vyšších cenových tried.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Continental #priehľadné stĺpiky #transparentné stĺpiky
Články podľa značiek