VW I.D. Beach Buggy: Plážový ‘Chrobák‘ sa možno vráti. Ale s baterkami

Je to tak, VW potvrdil, že na autosalóne v Ženeve predstaví koncept reinkarnovanej plážovej buginy. Do série nemusí mať ďaleko. Na rozdiel od slávnej predchodkyne však staví na elektrický pohon.

05.02.2019 19:00
debata
VW I. D. Beach Buggy je konceptom inšpirovaným... Foto: Volkswagen
VW I.D. Beach Buggy Concept - 2019 VW I. D. Beach Buggy je konceptom inšpirovaným slávnou buginou zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Spaľovací motor v nej však nehľadajte. „Presedlá“ na elektrickú platformu MEB.

Volkswagen na autosalóne v Ženeve nebude práve excelovať. Najväčšia európska automobilka predstaví zo sériových noviniek len facelift Passatu a ostrú verziu SUV T-Roc s prívlastkom R. Na očakávanú ôsmu generáciu Golfu si ešte budeme musieť počkať, ako aj na nový elektromobil I.D. Neo. Jeho ženevský stánok však spestrí koncept I.D. Beach Buggy. Áno, pôjde o spomienku na legendárnu plážovú buginu VW Buggy, ktorej základom bol nemenej slávny Chrobák. A nemá ísť o samoúčelnú exhibíciu.

Koncept dostane celkom reálne základy. Na rozdiel od originálu, vyrábaného v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch, sa však vzdá spaľovacieho motora. Jednoducho použije elektrickú platformu MEB, na ktorej bude stáť celá plejáda nových elektromobilov koncernu VW – od spomínaného hatchbacku I.D. Neo cez mikrobus I.D. Buzz až po crossover VW I.D. Crozz a ďalšie. Práve nová platforma umožňuje stavať najrôznejšie typy vozidiel, plážovú buginu nevynímajúc. Predstavu o nej si môžeme urobiť vďaka prvej oficiálnej skici, ktorú automobilka zverejnila. Dizajn naozaj rešpektuje historickú predlohu.

Chýba strecha aj dvere. Dominujú najmä veľké kolesá obuté terénnymi pneumatikami. Vylúčený nie je ani pohon oboch náprav, veď pripravovaný I. D. Crozz s ním ráta. Vďaka „plážovej spomienke“ by si mohol Volkswagen vylepšiť svoj „emocionálny imidž“ po tom, čo z ponuky odstránil kupé Scirocco, kabriolet Eos a čoskoro tak urobí s novodobým Beetleom. „Buggy je viac ako auto. Je to automobilový pocit zo života. To reprezentuje aj nová E-Buggy, ktorá ukazuje, ako vyzerá moderná interpretácia takéhoto klasického vozidla a predovšetkým aká emocionálna môže byť elektromobilita,“ povedal na tému ženevskej premiéry šéfdizajnér Klaus Bischoff.

O tom, či sa začne vyrábať, rozhodnú najskôr reakcie verejnosti. Je len škoda, že automobilka na to nevyužila niektorú z amerických výstav – vlaňajší autosalón v Los Angeles, januárovú výstavu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas či detroitskú motoršou. Práve za Atlantikom bola totiž pôvodná bugina najpopulárnejšia. V Európe nikdy taký záujem nevyvolala. Pre úplnosť spomeňme, že s reinkarnáciou tohto auta sa Volkswagen pohrával už v roku 2011, keď predstavil štúdiu Buggy Up Concept, postavenú na vtedy novom VW Up!. K produkcii však nedošlo a neskôr mala automobilka celkom iné starosti, ako priviesť na svet okrajový model.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #VW #autosalón Ženeva 2019 #VW Buggy #VW Beach Buggy
Články podľa značiek