Ženeva 2019: Hyundai zrušil účasť. Chýbať budú aj ďalší

Svetové autosalóny vychádzajú z módy. Na výstaviskách chýba čoraz viac značiek. Výnimkou nebude ani ten ženevský. Hoci doteraz patril k tým najviac rešpektovaným. Najnovšie ohlásila neúčasť aj najväčšia kórejská automobilka.

11.02.2019 12:00
debata
Hyundai vynechá tohtoročnú prehliadku v Ženeve.... Foto: Hyundai
Hyundai Hyundai vynechá tohtoročnú prehliadku v Ženeve. Zato sa chystá do Frankfurtu nad Mohanom.

Najlepšie časy majú autosalóny nepochybne za sebou. Azda s výnimkou tých v Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom planéty. V ostatných regiónoch však ich popularita klesá. Pre výrobcov sú drahé a menej efektívne ako propagácia na sociálnych sieťach. Trend je teda jasný. Ako príklad môžeme uviesť vlaňajší autosalón v Paríži. Pod Eiffelovku nedorazili značky Opel, Fiat, Nissan, Mazda, Mitsubishi, Alfa Romeo, Jeep, Subaru, Mini, Bentley, ale dokonca ani najväčšia európska automobilka Volkswagen. Bola to jednoducho blamáž.

Ani januárový Detroit sa nemal čím chváliť. V halách Cobo centra chýbala kompletná nemecká prémiová trojka, Audi, Mercedes-Benz a BMW, ale napríklad aj Porsche, Jaguar, Land Rover či Maserati. Najrezistentnejšou automobilovou výstavou, ktorá dokázala odolať tomuto nezvratnému trendu, bola doteraz tá v Ženeve. Asi preto, že sa koná v dobrom jarnom termíne, každoročne a navyše na neutrálnej automobilovej pôde. Potvrdila to aj vlani. V zozname vystavovateľov chýbali len Opel, DS, Cadillac a Chevrolet, nič, čo by ohrozilo reputáciu podujatia.

Tento rok však bude zoznam deravejší, čo neveští nič dobré pre budúcnosť. Neúčasť už dávnejšie potvrdilo Volvo, ktoré inak Ženevu rešpektovalo ako jeden z troch svetových autosalónov, spolu s Detroitom a Šanghajom. Teraz však nepríde. Podobne to bude s Fordom, Jaguarom či Land Roverom. No a zoznam „ignorantov“ rozšíri najnovšie ďalší veľký hráč. Hyundai totiž oficiálne potvrdil, že na autosalóne v Ženeve vystavovať nebude. Je to možno dané aj tým, že z noviniek sa „vystrieľal“ vlani. Zaujímavé však je, že sesterská značka Kia chýbať nebude. Ďalší dôkaz o marketingovej autonómii kórejského dua.

Kia do Ženevy dokonca privezie dlhšie avizovaný crossover, ktorý by mal vychádzať z novej generácie Ceedu. A čo Hyundai? Ten na autosalóny celkom nezanevrie. Spolu s informáciou o neúčasti v Ženeve totiž oznámil, že sa už pripravuje na jesennú prehliadku vo Frankfurte nad Mohanom. My len pripomeňme, že jarný 89. ročník ženevského autosalónu odštartuje dvoma novinárskymi dňami 5. marca. Od 7. marca bude otvorený pre verejnosť a potrvá až do 17. tretí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Ženeva 2019
Články podľa značiek