Skončia mobily za volantom? Polícia už testuje novú zbraň

V Austrálii testujú superkamery, ktoré odhalia vodičov, telefonujúcich počas jazdy s mobilom v ruke. Len mesiac stačil na zachytenie viac ako 11 000 prípadov! Do ostrej prevádzky už nemá technológia ďaleko.

14.02.2019 19:00
debata (4)
Nová kamera s umelou inteligenciou dokáže... Foto: Acusensus
Kamery proti mobilom - Australia Nová kamera s umelou inteligenciou dokáže detekovať vodiča s mobilom v ruke, aj keby išiel rýchlosťou 300 km/h.

Telefonovanie za volantom s mobilom v ruke je extrémne nebezpečné. Najmä ak vodiči nielen telefonujú, ale dokonca píšu textové správy, prehliadajú webové stránky či dokonca komunikujú cez sociálne siete. Takéto konanie je, samozrejme, zakázané, polícia však doteraz nemala účinný technický prostriedok, aby telefonujúcim vodičom skutok dokázala. To sa však s najväčšou pravdepodobnosťou v blízkej budúcnosti zmení. A možno na celom svete, hoci prvá technologická lastovička pochádza z Austrálie.

Práve tam nasadila polícia prvýkrát systém detekujúci vodičov s mobilom v ruke. V hlavnom meste Canberra už vlani v októbri vyskúšali špeciálne kamery spoločnosti Acusensus. Tá bola víťazom z trojice firiem, ktoré sa zúčastnili na výberovom konaní na novú technológiu. Stačil jeden jediný mesiac a kamery odhalili neuveriteľných 11 000 prípadov porušovania tohto zákazu. V jednom prípade vodič pri rýchlosti 80 km/h ani nedržal volant. Pomáhal mu spolujazdec. Ďalší skrývali mobil kdesi pri kolenách, aby ho nebolo vidieť, čo je ešte rizikovejšie.

Aj toto dokážu vodiči s mobilom v ruke. Jeden z... Foto: Acusensus
Kamery proti mobilom - Australia Aj toto dokážu vodiči s mobilom v ruke. Jeden z nich, zachytený kamerou, pri rýchlosti 80 km/h ani nedržal volant. Pomáhal mu spolujazdec.

Kamery budú využívať umelú inteligenciu a dokážu monitorovať správanie vodičov aj pri rýchlosti 300 km/h. Teda aj v takomto extrémnom prípade budú snímky dostatočne ostré a budú môcť byť použité ako dôkazový materiál pri súde. Za vývojom technológie stojí Alex Jannik zo spoločnosti Acusensus, ktorý stratil kolegu Jamesa Rapleyho. Ten zomrel pri dopravnej nehode práve zavinením telefonujúceho vodiča. Obaja už tri roky vyvíjali mobilnú technológiu NSW na kontrolu rýchlosti. Stačilo ju rozšíril o detekciu mobilov.

Ostrá skúšobná prevádzka sa začala už v januári. Kamery sú inštalované pri pamätníku Anzac Parade, na diaľnici M4 a ďalšie mobilné verzie majú k dispozícii dopravní policajti. Test bude prebiehať tri mesiace, pričom telefonujúci vodiči dostanú zatiaľ len výstrahu. Na pokuty má prísť neskôr, až keď bude technológia dostatočne overená. „Nechceme nič unáhliť, potrebujeme dokonalý systém, ktorý obstojí pred súdom,“ povedala austrálska ministerka dopravy Melinda Paveyová. Je len otázkou času, kedy po technickej novinke siahnu ďalšie krajiny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #telefonovanie za volantom
Články podľa značiek