Audi Q4 e-tron: Predsa len príde, bude však na batérie

O ďalšom ingolstadtskom zástupcovi rodiny Q sa šepká už takmer dva roky. Teraz je však vo veci jasno. Chýbajúce Q4 v nomenklatúre Audi sa ukáže v podobe konceptu už v Ženeve. Pôjde však o elektromobil.

21.02.2019 16:00
debata
Koncept Audi Q4 e-tron bude mať mimoriadne... Foto: Audi
Audi Q4 e-tron Concept - 2019 Koncept Audi Q4 e-tron bude mať mimoriadne dynamický zjav. Prednú časť s obrovskou podsvietenou maskou doplnia extrémne úzke reflektory. Možno laserové.

Audi v posledných rokoch priviedlo na trh celú paralelnú modelovú líniu SUV. Na rozdiel od hatchbackov, sedanov kombi či kupé majú v názve písmeno Q. A to od malého Q1 až po Q8. Teda s výnimkou Q4 a Q6. Lenže aj tento priestor sa čoskoro zaplní. Už v Ženeve predstaví Audi koncept Q4, ktorý bude predskokanom očakávanej novinky. Postaví sa medzi modely Q3 a Q5. To je logické, problém je však v tom, že medzi nimi je len veľmi malý priestor. Kým Q3 má na dĺžku 4,5 metra, väčšie Q5 je dlhšie len o šestnásť centimetrov.

Kabíne budú dominovať veľké displeje. Očakávať... Foto: Audi
Audi Q4 e-tron Concept - 2019 Kabíne budú dominovať veľké displeje. Očakávať môžeme aj autonómne riadenie. Dostatok priestoru zabezpečí elektrická platforma MEB.

Audi tak vyriešilo konflikt celkom iným spôsobom. Nové Audi Q4 bude na rozdiel od svojich súrodencov čistým elektromobilom. A teda skôr príbuzným nového SUV Audi e-tron, o ktorom sa v minulosti špekulovalo, že v ingolstadstskej nomenklatúre dostane označenie Q6. Potom bude pozícia Q4 celkom jasná. Audi e-tron meria totiž na dĺžku až 4,9 metra. Ako vidieť z prvých oficiálnych skíc, Q4 s prívlastkom e-tron staví na športový štýl, napokon ako všetky párne „qvéčka“ z Ingolstadtu. Predná časť zaujme mohutnou maskou a úzkymi svetlami.

Interiér by mal napriek kompaktným rozmerom ponúknuť mimoriadne veľa priestoru, možno viac ako Q5. A to práve vďaka elektrickému pohonu, ktorý si vyžaduje menej miesta. Základom je totiž už známa elektrická platforma MEB, ktorú využije v blízkej budúcnosti VW I.D. Neo či I.D. Crozz, aj pripravované elektrické SUV Škody, naznačené konceptom Vision E. Kabíne budú dominovať displeje. Očakávať môžeme plnú konektivitu a autonómne riadenie. Sériová výroba finálnej verzie je plánovaná na koniec roka 2020. K prvým zákazníkom by sa Q4 malo dostať ten nasledujúci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Concept #koncept #Audi Q4 #Audi e-tron #autosalón Ženeva 2019
Články podľa značiek