Citroën prekvapí v Ženeve konceptom. Bude to ‘kačica‘ 21. storočia?

Francúzska automobilka Citroën sa zo sérových noviniek „vystrieľala“ vlani. V Ženeve však chýbať nebude. A predstaví tu svoj pohľad na mestskú mobilitu budúcnosti.

19.02.2019 19:00
debata
Zatiaľ tajomný koncept staví na minimalistický... Foto: Citroën
Citroën - koncept pre Ženevu 2019 Zatiaľ tajomný koncept staví na minimalistický dizajn, bezemisný pohon, pokročilú konektivitu a autonómne riadenie.

V Ženeve sa síce neočakáva od Citroënu žiadna veľká premiéra, ale chýbať na tamojšom autosalóne nebude. Má na to dôvod. V tomto roku oslavuje značka storočnicu, a tak si nemôže dať ujsť žiadnu príležitosť. Navyše sa pochváli konceptom. Zatiaľ nepoznáme jeho meno ani dizajn, na svete sú však aspoň prvé snímky detailov. A tie vlastne len potvrdzujú slová šéfky Lindy Jacksonovej, ktorá prezradila, že štúdia bude víziou mestskej mobility budúcnosti.

O prítomnosti autopilota svedčia strešné senzory. Foto: Citroën
Citroën - koncept pre Ženevu 2019 O prítomnosti autopilota svedčia strešné senzory.

Očakávať tak môžeme malý mestský elektromobil. Čosi ako Citroën 2CV dvadsiateho prvého storočia. Náznaky sú jasné. Toto auto skombinuje minimalizmus s bezemisným pohonom, pokročilou konektivitou a autonómnym riadením. Na snímkach vidíme jednoduchý dizajn spätných zrkadiel, popruhy namiesto kľučiek, ale aj strešné senzory, ktoré budú zásobovať potrebnými dátami autopilota. Šéfka Citroënu prisľúbila aj ďalší, luxusnejší koncept, ktorý sa však ukáže až v máji na technologickom veľtrhu VivaTech v Paríži.

Pravdepodobne pôjde o náznak novej vlajkovej lode, ktorá by mohla nahradiť v súčasnosti už nevyrábané modely C5 a C6. Teda ak vynecháme čínsky model C6, dostupný len na tamojšom trhu. Na oboch štúdiách spolupracovala automobilka s francúzskymi startupmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Citroen #autosalón Ženeva 2019
Články podľa značiek