Čo sa to deje? V Nemecku stúpol predaj dieselov. Prvýkrát od roku 2015!

Nemecko vedie vojnu proti nafte. Dieselov ubúda od vypuknutia kauzy Dieselgate. V januári sa však stal malý zázrak. Registrácie naftových áut poskočili hore.

20.02.2019 16:00
debata (19)
Je januárový stúpajúci predaj naftových áut v... Foto: SHUTTERSTOCK
diaľnica, naftové autá, emisie Je januárový stúpajúci predaj naftových áut v Nemecku zábleskom svetlejšej budúcnosti pre naftu alebo len náhoda?

Podiel predaja naftových áut v Európe sa vlani dostal na historické minimá. Ich podiel na celkových registráciách klesol len na 35,9 %. Rozhodlo sa pre ne 3,4 milióna zákazníkov, čo je ďalší medziročný pokles o 18,3 percenta. Tých benzínových bolo až 8,5 milióna, o 12,8 percenta viac ako predvlani. Za úpadkom dieselov stojí najmä Nemecko, ktoré vedie doslova vojnu proti nafte. Nemecké mestá zatvárajú pre staršie diesely brány jedno za druhým.

Zákazy dieslov už platia v Hamburgu či Stuttgarte a v priebehu tohto roku má nasledovať Berlín, Mníchov, Mainz, Frankfurt nad Mohanom, Darmstadt, Bonn, Kolín či Düsseldorf. O iných metropolách, ako Kiel, Halle, Dortmund, Bochum alebo Wiesbaden, sa ešte rozhoduje. Jednoducho, takáto politika odrádza zákazníkov od nafty. A to nielen v Nemecku. Atmosféra v tejto krajine, navyše automobilovej veľmoci, ovplyvňuje zákaznícky postoj k dieselom v celej Európe.

O to prekvapivejšie sú najnovšie štatistiky z Nemecka. V januári sa totiž na tamojšom trhu stal malý zázrak. Po prvýkrát od roku 2015, keď odštartovala megakauza Dieselgate, predaj naftových áut stúpol. Podľa Nemeckého spolkového úradu pre motorové vozidlá (KBA) bolo zaregistrovaných 91 623 áut s naftovým motorom, čo je o 2,1 % viac ako vlani v januári. Podiel dieselov na celkových registráciách tak stúpol z 33,3 na 34,5 %. Naopak, odbyt benzínových áut, ktorých skončilo na trhu 153 098 klesol o 8,1 % na 57,6 percenta. Čiastočne aj vďaka rastúcej popularite hybridov a elektromobilov.

Čo sa to teda v Nemecku deje? Či ide o náhodu alebo nie, uvidíme až na základe štatistík z ďalších mesiacov tohto roka. Je možné, že na konci tunela sa objavuje svetlo. Mnohí Nemci majú totiž antidieselového postoja politikov už plné zuby. A nielen bežní občania, ktorí nechápu, prečo nemôžu svoje dieselové autá využívať tak ako iní Európania a ešte sú vystavení riziku, že budú musieť platiť za plánovanú konverziu starších dieselov na vyššiu emisnú normu. Búria sa už aj niektoré mestá. Najnovšie Mníchov, ktorý sa rozhodol, že diskrimináciu dieselov na svojom území nedopustí.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #predaj áut #dieselgate #naftové autá #dieselové autá
Články podľa značiek