Karl Lagerfeld 'obliekal' aj autá. Najviac inšpiroval BMW

Zosnulý módny guru Karl Lagerfeld nevdýchol pred pár rokmi nový život len módnemu domu Chanel. Bez neho by pravdepodobne nevznikla ani divízia BMW Individual. Na autá sa pozeral ako na šaty. A dokonca ich rád fotil.

22.02.2019 16:00
debata
Spolupráca Lagerfelda a BMW sa začala už v roku... Foto: BMW
Karl Lagerfeld - autá Spolupráca Lagerfelda a BMW sa začala už v roku 1990. Mníchovská automobilka súhlasila s úpravou vlajkovej lode BMW 750iL podľa Lagerfeldovho návrhu. Dostala čierno-strieborné lakovanie.

S odchodom Karla Lagerfelda stráca svet módy jednu z jeho ikon. Málokto však vie, že vo svojom tvorivom živote „zablúdil“ aj do automobilovej branže. Nepatril síce k zberateľom, tak ako jeho kolega Ralf Lauren, ale bežné autá mu rozhodne nestačili. Prejavilo sa to už v roku 1992, keď si v BMW objednal predĺženú vlajkovú loď radu 750iL (E 32) s úžasným 12-valcovým motorom. Samozrejme, tá predstavovala absolútny vrchol luxusu, aký vôbec dokázali v Mníchove ponúknuť svojim zákazníkom. Lenže excentrický návrhár nebol bežný zákazník. Chcel viac a v Mníchove mu nepovedali nie.

Lagerfeld si potrpel na luxus. Vidieť to bolo... Foto: BMW
Karl Lagerfeld - autá Lagerfeld si potrpel na luxus. Vidieť to bolo aj na interiéri. Špecifické čalúnenie a drevené dekorácie dopĺňal chladiaci box na šampanské.

Karl požadoval množstvo individuálnych zmien. A tak ho automobilka prizvala priamo k tvorbe unikátneho solitéru. Technika ho príliš nezaujímala, ale dizajn áno. Lagerfeld navrhol výstredné dvojfarebné lakovanie. Bočné partie zvolil čierne, vrátane diskov kolies z BMW M5, kým kapoty a kabínu dal nastriekať strieborným lakom. Farby delil elegantný modrý prúžok. V interiéri sa ocitlo špecifické svetlé kožené čalúnenie a drevené obklady. Pribudol chladiaci box na šampanské, fax a držiak na perá. Tým odštartovala viac ako desaťročná spolupráca Lagerfelda s BMW. Spoločnosť inšpiroval k vzniku divízie BMW Individual, ktorá dokáže klientom splniť prakticky akékoľvek prianie.

Vrcholom spolupráce je toto extra predĺžené BMW... Foto: BMW
Karl Lagerfeld - autá Vrcholom spolupráce je toto extra predĺžené BMW 750iL z roku 2000. Nieslo už Lagerfeldov podpis, čím nová divízia BMW Individual jasne deklarovala spoluprácu so svetoznámym módnym tvorcom.

Ďalšia sedmička 750 Li generácie E38 dostala o pár rokov neskôr červeno-strieborné lakovanie a v interiéri vanilkovú kožu Nappa. Niesla už označenie BMW Individual. V roku 2000 sa zas Lagerfeld postaral o módny tuning extra predĺženej verzie BMW L7, z ktorej vzniklo len 899 exemplárov, a ktorá bola o 25 cm dlhšia ako „bežné“ BMW 750iL. Lagerfeld tentoraz skombinoval odtiene Chestnut Brown Metallic a Gold Orange Metallic. V tomto duchu sa niesol aj interiér s oddeleným priestorom pre vodiča a zadných cestujúcich. Sedadlá boli čalúnené čokoládovou kožou s oranžovým prešívaním. Pribudol trezor a držiak na papierové vreckovky.

Projekt „A Different View“ s Rolls-Royce... Foto: Rolls-Royce
Karl Lagerfeld - autá Projekt „A Different View“ s Rolls-Royce vyvrcholil výstavou Lagerfeldových fotografií.

Po prvýkrát sa práve tu objavil Lagerfeldov podpis, čím divízia BMW Individual legitimizovala spoluprácu s módnym tvorcom. Lagerfeld neskôr kooperoval s ďalšími automobilkami. Nafotil kalendár pre Audi, Opel či v roku 2012 pre Rolls-Royce. Dokonca mu pri fotení pózovala mačka Choupette, ktorú si chcel výstredný tvorca vziať za manželku. Projekt „A Different View“ vyvrcholil výstavou jeho snímok. „Musím priznať, že často pozorujem svet okolo seba, módu aj autá cez hľadáčik fotoaparátu. To mi dovoľuje udržovať kritický odstup, taký dôležitý pre moju prácu. Každý záber predstavuje abstraktnú prezentáciu konkrétnej reality,“ uviedol Lagerfeld.

Svojím odlišným náhľadom na svet a krásu či excentrickými požiadavkami inšpiroval aj BMW k zmene uvažovania. Nemeckej automobilke sa to vrchovato vrátilo. Solitéry z dielne Individual jej totiž prinášajú vysoké zisky. Lagerfeld jednoducho objavil potenciál individualizácie vozidiel, za ktorú si majetní klienti radi priplatia.
Karl Lagerfeld - autá
Karl Lagerfeld - autá
+15Karl Lagerfeld - autá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Audi #Rolls-Royce #Karl Lagerfeld
Články podľa značiek