Škoda 1000 MB mohla mať wankel a 'stopäťka' diesel. Našťastie to nevyšlo

Ani českú Škodu neobišiel začiatkom šesťdesiatych rokov ošiaľ z rotačného Wankelovho motora. Vtedy nová „tisícka“ ho mala dokonca pod kapotou. Nakoniec však z projektu nič nebolo. A dnes vieme, že to bolo pre Škodu požehnaním. Podobne sa skončili pokusy s naftou.

02.03.2019 07:00
debata (50)
Wankelov motor vyvinutý v pražskom ÚVMV sa do... Foto: ÚVMV
Škoda 1000 MB Wankel Wankelov motor vyvinutý v pražskom ÚVMV sa do Škody 1000 MB dostal už v roku 1964.

V šesťdesiatych rokoch sa zdalo, že budúcnosť nemôže byť iná. Wankelov motor bol jednoducho očarujúci. Fascinoval kompaktnou stavbou, nízkymi vibráciami aj malým počtom súčiastok, čo zjednodušovalo a zlacňovalo výrobu. Na rotačný motor sa „namotalo“ množstvo automobiliek. Od NSU nakúpili patenty Mercedes-Benz, Mazda, Toyota, Alfa Romeo, Porsche, Rolls-Royce, Nissan či General Motors. Pochopiteľne, pozornosti neunikla geniálna novinka ani krajinám za železnou oponou. Lenže peniaze na nákup práv sa akosi nenašli. Licenciu si zadovážili len východonemecké automobilky združené v organizácii VVB.

Wankel pre tisícku

V Československu sa o Wankelov motor zaujímal pražský vedecko-technický ústav ÚVMV. A s administratívou sa príliš netrápil. Jednoducho sa rovno pustil do práce. Na to však potreboval niekoľko sériových modelov vtedy novučičkej Škody 1000 MB. Aj keď išlo o váženú organizáciu, ani tú neobišiel prídelový systém, o ktorý sa starala spoločnosť zahraničného obchodu Motokov. Podarilo sa. Už v roku 1964 bol hotový prototyp jednorotorového wankelu s označením W404. A tak sa mohla začať „transplantácia“. Úpravu motorového priestoru si vzali na starosť priamo v AZNP Mladá Boleslav.

Jednokomorový rotačný motor s objemom  400 ccm... Foto: ÚVMV
Škoda 1000 MB Wankel Jednokomorový rotačný motor s objemom 400 ccm mal výkon 35 koní. Neskoršie verzie z desaťkusovej série sa „vyšplhali“ na 42 koní.

Samotný motor nainštalovali pod zadnú kapotu v Prahe. Mal liatinovú konštrukciu, objem len 400 kubických centimetrov a pri 6 000 otáčkach za minútu poskytoval 35 koní. Bol tak neuveriteľne kompaktný, že nad motorom, spojeným so 4-stupňovou manuálnou prevodovkou, ostalo ešte miesto pre druhý batožinový priestor. To by bolo pre tisícku veľké plus. Nezvyčajný prototyp absolvoval následne overovacie skúšky. To sa však už nemecké NSU, vlastniace patent na Wankelov motor, pokúšalo urobiť „biznis“ zo škodovkou, a tak v rámci ponuky dorazili do Československa dva kabriolety NSU Spider a ešte jeden motor.

Extrémne kompaktná konštrukcia rotačného... Foto: ÚVMV
Škoda 1000 MB Wankel Extrémne kompaktná konštrukcia rotačného agregátu umožňovala vytvoriť nad motorom druhý batožinový priestor. To by bolo pre Škodu 1000 MB veľkým prínosom.

Pražský výskumný ústav nákup licencie veľmi podporoval, do roku 1967 postavil až desať prototypov motorov, ale v Mladej Boleslavi týmto nápadom neboli veľmi nadšení. Mali celkom iné starosti – pomalý nábeh sériovej výroby tisícky a navyše vývoj modernejších motorov s rozvodom OHC. To všetko odčerpávalo automobilke peniaze, ktorých nebolo v socialistickej, centrálne riadenej ekonomike nikdy nazvyš. Zisk putoval do centrálnej kasy a nie na rozvoj firmy. V ÚVMV napriek tomu postavili ďalší prototyp Škody 1000 MB s wankelom. Tentoraz s označením W414, ktorý mal zlepšené tesniace lišty a výkon až 42 koní. Tým sa testovací exemplár dotiahol na sériovú tisícku.

Vzhľadom na nižšiu hmotnosť bolo auto živšie a dosahovalo o 5 km/h vyššiu maximálnu rýchlosť. V tom čase sa už začali prejavovať fatálne problémy „zázračného“ motora, z ktorých sa nevyliečil dodnes. Mal extrémne nízku životnosť z dôvodu opotrebovania tesnení na hrotoch piesta, vysokú spotrebu paliva aj oleja. Na wankel mániu nakoniec doplatili viaceré svetové automobilky, ktoré verili v jeho budúcnosť. NSU zachránil nakrátko Volkswagen a Citroën zas fúzia s Peugeotom. Takže opatrnosť či skôr nemohúcnosť Škody spustiť projekt wankelu na plné obrátky, bolo pre českú automobilku vlastne požehnaním.

Diesel pre Škodu 105/120

Rovnaký osud mali aj pokusy dostať do Škody naftový motor. Samozrejme, pre automobilku z Mladej Boleslavi bol utópiou, keďže sa jej z dôvodu finančného poddimenzovania zo strany štátu nepodarilo dotiahnuť do sériovej produkcie ani len štvorvalce OHC s objemom 1,25 a 1,5 litra, určené pre projekt nového modelu 720. Vývoj bol síce kompletne hotový, ale strana mu dala stopku. Napriek tomu niekoľko dieselových škodoviek vzniklo. Motor však nevznikol v Mladej Boleslavi. Stojí za ním talianska spoločnosť FNM (Fratelli Negri Macchine), ktorá v roku 1980 na autosalóne v Turíne predstavila moderný preplňovaný 4-valec s objemom 1,4 litra.

O naftový motor v Škode 105/120 sa začiatkom... Foto: HMV
Škoda 105/120 Diesel O naftový motor v Škode 105/120 sa začiatkom osemdesiatych rokov postarala talianska spoločnosť FNM. Jej diesel s objemom 1 366 ccm mal výkon 60 koní, ale škodovkám veľmi nesvedčal. Bol ťažký a jeho spotreba bola porovnateľná s benzínovými verziami.

Vyvinula ho spolu s Fiatom. Práce boli spustené v roku 1978. Motor s označením 1,3 GD mal výkon 60 koní a krútiaci moment 103 Nm, čo znelo naozaj dobre. Preplňovaný diesel bol navyše v tom čase skôr raritou, tobôž v malých autách. Nafte holdoval v tom čase len Volkswagen, Peugeot a Mercedes-Benz. Keď bolo hotovo, oslovili Taliani viacero automobiliek s ponukou. Českú Škodu nevynímajúc, keďže motor bol vyvíjaný pre osobné autá s hmotnosťou do 1 300 kg. Oficiálnu zmluvu podpísal podnik Motokov a talianska strana dodala v roku 1981 niekoľko prestavaných vozidiel Škoda 105/120 do Československa. Výsledky testov však neboli oslnivé.

Taliansky turbodiesel stihol ešte zavítať pod... Foto: HMV
Škoda Favorit Diesel Taliansky turbodiesel stihol ešte zavítať pod prednú kapotu vtedy novučičkej Škody Favorit. O konverziu sa postaral luxemburský importér Škody. Dokonca sa pár kusov dostalo k zákazníkom.

Škoda mala už vtedy problémy s nerovnomerným rozložením hmotnosti, ktoré ťažký diesel s hmotnosťou až 145 kg, umiestnený za zadnou nápravou, len znásobil. Pohotovostná hmotnosť celého auta vzrástla o 80 kg. Takže Škoda by v prípade sériovej výroby musela rekonštruovať zadné zavesenie, spevniť oblasť motora, a to nehovoríme o potrebe dodatočnej zvukovej izolácie. Veď s hlučnosťou mali problémy už bežné škodovky s benzínovými motormi. Nieto ešte s dieselom. Dynamika však nebola zlá. S nameraným výkonom 57 koní a krútiacim momentom 93 Nm jazdili prototypy rýchlosťou 140 km/h. Problémom bolo, že dieselové Škody neboli úspornejšie ako tie bežné.

Motor si pýtal približne toľko paliva ako Škoda 105. A to dokonca aj po tom, čo dala automobilka v rámci reklamácie neúmerne vysokej spotreby motor Talianom opäť nastaviť. Spoločnosť FNM to však celkom nevzdala. S pomocou luxemburského importéra namontovala svoj diesel aj do Škody Favorit s predným náhonom. Lenže to už pomaličky padala železná opona a o mladoboleslavskú automobilku sa horlivo zaujímal Volkswagen. Jednoducho, naftový Favorit v tom čase nebol témou dňa. Zopár kusov sa predsa len vyrobilo a predalo. Na diesel si tak musela Škoda počkať až do roku 1996, keď sa pod kapotou Felicie 1,9 D objavil atmosférický naftový 4-valec s výkonom 47 kW.
Škoda 1000 MB Wankel
Škoda 1000 MB Wankel
+6Škoda 1000 MB Wankel

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda 1000 MB #Škoda Favorit
Články podľa značiek