Zlaté časy skončili. Volvo zníži rýchlosť áut. 180 km/h má stačiť!

Švédske Volvo sa v roku 2008 zaviazalo, že od roku 2020 v jeho autách nik neutrpí vážne či smrteľné zranenia. Teraz svoju víziu tak trochu koriguje. Priznáva, že bez obmedzení, vedúcich k zmene správania vodičov, to nepôjde.

06.03.2019 16:00
debata (5)
Ani jedno nové Volvo vyrobené od druhého... Foto: Volvo
Volvo - obmedzenie rýchlosti Ani jedno nové Volvo vyrobené od druhého štvrťroka 2020 nedovolí ísť vodičovi rýchlejšie ako 180 km/h. Na výkone pritom nezáleží.

Volvo je synonymom bezpečnosti. A to už desaťročia. Lenže na svoje plecia si vzalo príliš ambiciózny záväzok. Pred jedenástimi rokmi prezentovalo víziu 2020, podľa ktorej od tohto roku nik v jeho nových osobných autách neutrpí fatálne ani vážne zranenia. Lenže čas beží ako voda a rok 2020 je za dverami. Napriek obrovskému úsiliu a pokroku v oblasti bezpečnosti, najmä v asistenčných a autonómnych systémoch, to na splnenie tohto cieľa ale nevyzerá. Samotná technológia nestačí. Švédska automobilka preto oznámila, že vo svojich vozidlách sa nevyhne prvkom, ktoré budú brániť nezodpovednému správaniu vodičov.

Od roku 2020 budú mať všetky nové vozidlá Volvo obmedzenú maximálnu rýchlosť na 180 km/h. „Vďaka nášmu výskumu dobre vieme, kde sú problémové oblasti, brániace našej snahe skoncovať so smrteľnými a s vážnymi zraneniami. Príliš vysoká rýchlosť je jednou z nich. Aj aj keď jej obmedzenie nie je všeliekom, stojí to za to, ak môžeme zachrániť aspoň jeden ľudský život,“ uviedol Håkan Samuelsson, generálny riaditeľ a prezident Volva. Sčasti má pravdu, keďže pri vysokých rýchlostiach, najmä ak sa bavíme o tých nad 180 km/h, nemajú bezpečnostné systémy vozidiel dosť času na vyhodnotenie situácie a správnu reakciu.

Ani samotná štruktúra karosérie nie je v prípade nárazu stavaná na absorpciu takej obrovskej kinetickej energie. Veď crashtesty sa uskutočňujú pri rýchlosti 64 km/h. Samuelsson si ale dobre uvedomuje, že ide o kontroverzný krok, ktorý nemusí byť zo strany zákazníkov prijatý kladne. „Chceme začať diskusiu o tom, či výrobcovia áut majú právo alebo dokonca povinnosť inštalovať do vozidiel technológie, ktoré menia správanie vodičov. Okrem prekračovania rýchlosti aj intoxikáciu alkoholom alebo drogami a rozptýlenie," doplnil šéf Volva. Tým zároveň naznačil, ktoré ďalšie obmedzenia má Volvo v pláne.

Začne však spomínanou rýchlosťou. Týkať sa bude všetkých vozidiel modelového roku 2021, ktoré zídu z výrobných liniek od druhého štvrťroka 2020. Väčšina krajín má síce maximálnu rýchlosť limitovanú, ale jej prekračovanie zostáva všadeprítomné a je jednou z najčastejších príčin smrteľných dopravných nehôd. Podľa analýz americkej národnej agentúry pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), vyplýva, že až 25 % dopravných nehôd so smrteľnými následkami išlo práve na konto neprimeranej rýchlosti. Otázne je, koľko z nich sa ale uskutočnilo pri rýchlostiach vyšších ako 180 km/h.

„Ľudia sa boja hadov a pavúkov, ale akosi nechápu nebezpečenstvo, ktoré vyplýva z vysokej rýchlosti," povedal Jan Ivarsson, jeden z expertov Volva v oblasti bezpečnosti. Podľa neho musí preto automobilka podporovať lepšie správanie za volantom a pomôcť ľuďom aby si uvedomili, aká veľmi nebezpečná môže rýchlosť byť. Tam však Volvo neskončí. Zvažuje aj takzvaný ,geofencing', teda obmedzenie rýchlosti vozidiel napríklad v oblasti škôl alebo nemocníc. Elektronika by vychádzala z dát navigácie či dopravných predpisov v danej lokalite a nedovolila vozidlu presiahnuť určitú rýchlosť.

Následne by sa mali dostať do vozidiel aj detektory, ktoré vám neumožnia používať vozidlo pod vplyvom alkoholu a pravdepodobne aj softvérové obmedzenia niektorých funkcií infotainmentu a konektivity, ktoré bude možné ovládať len v situácii, keď vozidlo stojí. Ďalšie opatrenia predstaví Volvo na bezpečnostnej konferencii, ktorá sa uskutoční v 20. marca v Göteborgu. Uvidíme, či budú švédskeho výrobcu nasledovať aj ďalšie značky, a či krok Volva predznamenáva koniec starých dobrých čias, keď sme mohli naplno využívať výkonový potenciál áut. Súčasné obmedzovače rýchlosti totiž zasahujú až pri 250 km/h.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #maximálna rýchlosť
Články podľa značiek