V Ženeve vyhlásili 14 najlepších áut sveta. Víťazom môžu byť až dve elektrické

Anketa Svetové auto roka 2019 postúpila v Ženeve do ďalšej fázy. Porota novinárov zredukovala finalistov na tri modely v každej zo šiestich kategórií. Čerstvé európske auto roka Jaguar i-Pace má pritom až tri nominácie. No dýchať mu nedá ďalšie elektrické SUV – Audi e-tron.

06.03.2019 19:00
debata (34)
Do tohto ročníka súťaže World Car of the Yaear... Foto: WCOTY
WCOTY - 2019 Do tohto ročníka súťaže World Car of the Yaear bolo prihlásených celkom 35 modelov od 20 výrobcov. Dnes majú šancu na hlavnú cenu už len tri.

Anketa Svetové auto roka (World Car of the Year) odštartovala už vlani septembrovým zverejnením kandidátov. Do tohto ročníka súťaže bolo prihlásených celkom 35 modelov od 20 výrobcov. Asi neprekvapí, že až 23 z nich pripadalo na v súčasnosti najpopulárnejšiu triedu SUV a crossoverov. Minulý mesiac zredukovala porota novinárov z celého sveta kandidátov na desať v hlavnej kategórii a na päť v ďalších piatich podkategóriách. A teraz tu máme ďalšie „sito“. Na autosalóne v Ženeve vyhlásili totiž finalistov.

Ešte nevyšumela pena zo šampanského, ktoré... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2018 Ešte nevyšumela pena zo šampanského, ktoré otvárali Briti v Ženeve pri príležitosti zisku titulu Európskeho auta roka, a ich Jaguar i-Pace má na dosah víťazstvo aj v celosvetovej súťaži. Navyše sa prebojoval do finále aj v podkategóriách za dizajn a najlepšie ekologické auto roka.

Asi najväčšiu radosť má britský Jaguar. Jeho elektrický crossover i-Pace, mimochodom horúci držiteľ európskej ankety Car of the Year 2019, sa totiž prebojoval nielen do hlavnej kategórie Svetové auto roka, ale aj do súťaže o najlepší dizajn, spolu s so Suzuki Jimny a Volvom XC40, a o najlepšie „zelené“ auto roka, kde súťaží s Audi e-tron a vodíkovým Hyundaiom Nexo. Byť zo šiestich kategórií prítomný v troch je už samo osebe obrovský úspech, najmä pre model, ktorý svojím elektrickým pohonom tak trochu predbieha dobu a na trhu nezamieša výrazne karty.

Jaguaru i-Pace dýcha na krk súper s rovnakým... Foto: Audi
Audi e-tron - 2019 Jaguaru i-Pace dýcha na krk súper s rovnakým druhom pohonu – elektrický crossover Audi e-tron. Uvidíme, či nemecká technika zaujme viac ako tá britská.

V každom prípade britský elektromobil s výkonom 294 kW zaujal. Víťazstvo však isté rozhodne nemá. Spoločnosť mu totiž robí v hlavnej kategórii ďalší elektrický crossover – Audi e-tron. Takže rastie pravdepodobnosť, že svetovým autom roka bude prvýkrát model poháňaný výlučne batériami. O to ťažšie to bude mať Volvo S60/V60, ktoré síce počíta s hybridnými verziami, ale vždy v kombinácii so spaľovacím motorom. Audi sa však darilo aj v triede najlepšie luxusné auto roka. Má tu hneď dva modely – 5-dverové kupé A7 a crossover Q8. Trojicu dopĺňa veľké kupé BMW 8.

Trojicu najúspešnejších dopĺňa Volvo S60/V60.... Foto: Volvo
Volvo S60 - 2018 Trojicu najúspešnejších dopĺňa Volvo S60/V60. Spaľovací motor je teda v tohtoročnej ankete menšinovým žánrom. To sa ešte nestalo a svedčí to zmene postoja k elektromobilom.

V kategórii najlepšie mestské auto roka si to rozdajú v ringu Suzuki Jimny, u nás neznámy Hyundai Santro a Kia Soul. O titul najlepšieho športového auta roka 2019 sa pobijú Aston Martin Vantage, McLaren 720S a 4-dverové kupé Mercedes-AMG GT 4door. Keď to zhrnieme, na počet nominácií je najbohatšie Audi, má ich až štyri, pred Jaguarom s troma a Suzuki, Hyundaiom a Volvom, ktoré v zozname figurujú po dva razy. Meno víťaza sa dozvieme na autosalóne v New Yorku 17. apríla, kde porota zložená z 86 novinárov oznámi finálne poradie. S najväčšou pravdepodobnosťou to však bude boj dvoch luxusných elektromobilov. Začnime si zvykať.

Finalisti WCOTY 2019

Značka Model
Audi e-tron
Jaguar I-Pace
Volvo S60/V60

Finalisti na Luxusné auto roka

Značka Model
Audi A7
Audi Q8
BMW 8

Finalisti na Športové auto roka

Značka Model
Aston Martin Vantage
McLaren 720S
Mercedes-AMG GT 4door

Finalisti na Ekologické auto roka

Značka Model
Audi e-tron
Hyundai Nexo
Jaguar I-Pace

Finalisti na Mestské auto roka

Značka Model
Hyundai Santro
Kia Soul
Suzuki Jimny

Finalisti na cenu za dizajn

Značka Model
Jaguar i-Pace
Suzuki Jimny
Volvo X40

VIDEO: Novinky zo Ženevy si môžete pozrieť aj v nasledujúcom vi­deu.

Video

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #Audi e-tron #Volvo S60 #Volvo V60 #Jaguar I-Pace #WCOTY 2019 #autosalón Ženeva 2019
Články podľa značiek