Goodyear ukázal pneumatiku budúcnosti. Autá má naučiť lietať

Americký výrobca pneumatík sa pozrel do vzdialenej budúcnosti. A nemyslí si, že by mali mať vždy kontakt so zemou. To nie je zlý nápad. Razom by sa odstránili všetky problémy s rozbitými cestami.

11.03.2019 16:00
debata
Futuristický vzhľad pneumatiky Goodyear Aero má... Foto: Goodyear
Goodyear Aero Concept - 2019 Futuristický vzhľad pneumatiky Goodyear Aero má svoje opodstatnenie. Vnútorné lamely, ktoré sa na ceste starajú o potrebnú nosnosť a pružnosť, slúžia zároveň ako rotory pre nízky let.

Pneumatiky sú asi tá časť áut, ktorá sa v histórii automobilového priemyslu zmenila najmenej. Stále ide o gumený valec naplnený stlačeným vzduchom. Do výroby sa zatiaľ nedostali bezvzduchové plášte ani inteligentné pneumatiky, ktoré vedia meniť dezén podľa okamžitých potrieb, či ho dokonca obnovovať. Hoci konceptov tu už bolo hojne. A ten ďalší ide vo futurizme ešte ďalej. Americká spoločnosť Goodyear sa rozhodla, že pneumatiky odpúta od ciest a vlastne akéhokoľvek povrchu.

Víziou je, aby sa po otočení o 90 stupňov a... Foto: Goodyear
Goodyear Aero Concept - 2019 Víziou je, aby sa po otočení o 90 stupňov a roztočení pneumatík stal z auta budúcnosti lietajúci dopravný prostriedok.

Jej koncept Goodyear Aero má asi najbližšie k bezvzduchovej pneumatike, ktorá zabezpečuje potrebnú nosnosť namiesto stlačeného plynu pružnými lamelami. Má ich aj táto vízia, lenže nápadne pripomínajú lopatky turbíny. A nie náhodou. Okrem pohybu na zemi majú totiž aj ďalšiu funkciu. V leteckom móde sa kolesá Aero vyklopia o 90 stupňov a po roztočení začnú fungovať ako rotory dronu. Práve lamely a navrhovaný magnetický pohon sa postarajú o potrebný ťah a vzlet.

Do činenia tak máme s čímsi, čo je podstatne viac než len obyčajná pneumatika. Je to riešenie celého kolesa aj pohonu. Vyžaduje si mavyšeš peciálny lietajúci dopravný prostriedok. Aplikácia tohto nápadu je teda dnes síce ešte vo hviezdach, ale predstava vozidla, ktoré sa vznáša nad zemou, je vzhľadom na stav infraštruktúry lákavá. Kvalita asfaltu by už nebola podstatná a z cestovania by sa stal relax aj na tých najrozbitejších komunikáciách. Podľa Goodyearu by mohla pneumatika Aero využiť umelú inteligenciu a na základe analýzy dát upraviť správanie lietajúceho auta.
Goodyear Aero Concept - 2019
Goodyear Aero Concept - 2019
+5Goodyear Aero Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GoodYear #Goodyear Aero
Články podľa značiek