Tesla Y: Menší crossover je za dverami. Predstaví sa ešte tento mesiac

Presne 14. marca predstaví automobilka Tesla v Los Angeles svoj štvrtý model. Pôjde o avizovaný crossover odvodený z modelu 3.

11.03.2019 19:00
debata
Tesla Y bude súrodencom modelu Tesla 3. Použije... Foto: Tesla
Tesla Y - 2019 Tesla Y bude súrodencom modelu Tesla 3. Použije rovnakú platformu a techniku. Interiér však ponúkne viac miesta.

Tesla prešla vlani extrémne ťažkým obdobím súvisiacim s pomalým nábehom výroby kľúčového modelu Tesla 3. Situácia sa síce zlepšila a po uši zadlžená automobilka dosiahla v poslednom štvrťroku dokonca zisk. Za celý rok vyrobila 245 240 áut, čo je takmer toľko, ako za predchádzajúcich šesť rokov existencie. Najväčšiu zásluhu na tom má práve model 3, pre ktorí sa rozhodlo 145 846 zákazníkov. Denná produkcia sa tak vyšplhala na približne 1 000 kusov, čo znamená nový výrobný rekord.

Z najhoršieho vonku ale americká značka rozhodne nie je. Z dôvodu poklesu štátnej dotácie na kúpu elektromobilov z pôvodných 7 500 na 3 750 dolárov, znížila ceny všetkých modelov. Tesla 3 zlacnela od januára o 2 000 dolárov a vo februári o ďalších 1 100 dolárov. To samozrejme znamená nižší zisk. Problémom bolo aj to, že odbyt „trojky“ zaostával za očakávaniami. Najmä z dôvodu absencie základnej verzie za 35 000 dolárov. To sa ale teraz mení. Minulý týždeň automobilka otvorila oficiálne registrácie.

Náladu investorov to ale príliš nezmenilo. Niektorí analytici, ako napríklad Josep Spak zo spoločnosti RBC Capital, vníma znižovanie ceny ako dôkaz , že o Tesly nie je až taký záujem, ako sa snaží výrobca prezentovať. Akciový trh na to zareagoval poklesom cien akcií. Ako ale býva zvykom, Elon Musk chce pochybnosti rozptýliť predstavením nového modelu. Už 14. marca v Los Angeles bude mať premiéru štvrtý model značky. Tento krát pôjde o menší crossover Tesla Y, odvodený z modelu Tesla 3.

Oba modely využijú rovnakú platformu a množstvo technických komponentov. Novinka má byť podľa Elona Muska asi o 10 % väčšia a o 10 % drahšia ako Tesla 3. Základná verzia by tak mala štartovať kdesi na 40 000 dolároch. Nie je ale vylúčené, že Tesla spustí najprv výrobu drahších verzií s väčšou zásobou akumulátorov, pohonom oboch náprav a príplatkovým autopilotom. Potom by mohla byť cena vyššia aj o 20 000 dolárov. Bude to ale i tak výrazne menej ako platia zákazníci za väčšiu a luxusnejšiu Teslu X so zadnými krídlovými dverami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Y
Články podľa značiek