Toyota si patentovala zvláštnu ochranu áut. Zlodejov vyženie plynom!

Automobilky vyvíjajú zložité systémy proti odcudzeniu. Zväčša na elektronickej báze. Japonská Toyota však ide na vec o čosi „zemitejšie“.

14.03.2019 12:00
debata (1)
Aromatizačný systém vozidla by mohol v... Foto: Citroen
Toyota - patent proti zlodejom Aromatizačný systém vozidla by mohol v budúcnosti slúžiť ako účinná zbraň proti zlodejom. Namiesto vône by jednoducho vypustil do kabíny slzotvorný plyn.

Väčšina systémov proti odcudzeniu áut sa snaží zabrániť vniknutiu zlodejov do vozidla, prípadne im znemožniť štartovanie. No dá sa to aj inak a dokonca jednoduchšie. Toyota prišla s kontroverzným nápadom, použiť proti dlhoprstým obyčajný slzotvorný plyn. A myslí to vážne. Až tak, že si celý systém dala patentovať a získala tiež všetky potrebné povolenia pre prípadné zavedenie do výroby.

Princíp je geniálne jednoduchý. Ak sa do vozidla dostane nepovolaná osoba, uvoľní sa do kabíny dráždivá látka. Stať sa tak má až po neoprávnenom štarte motora. Netreba na to žiadne extra zariadenie. Ochrana môže využiť systém aromatizáciu interiéru, ktorú mnohé autá na palube už majú. Len namiesto vône vypustí cez klimatizačné otvory slzotvorný plyn. Za takýchto okolností by bolo priam nemožné s autom odísť.

Samozrejme, nápad Toyoty má aj svoje úskalia. Čo ak vozidlo omylom „zaútočí“ na nesprávnu osobu, teda majiteľa alebo oprávneného užívateľa? Systém ich má podľa Toyoty autorizovať podľa mobilného telefónu. Znie to logicky, ale čo v prípade ak vozidlo požičiate inej osobe a podobne. Pravdepodobne bude systém brať do úvahy aj iné okolnosti. Teda viac faktorov, ktoré by nasvedčovali, že ide o pokus o krádež.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #krádeže áut #odcudzenie áut
Články podľa značiek