Mitsubishi Engelberg: Nový Outlander sa blíži. Aj hybrid bude pre siedmich

Ženevský koncept Engelberg je jasným avízom nového veľkého SUV. Prináša novší plug-in hybridný systém Twin Motor 4WD, kompatibilný s troma radmi sedadiel.

18.03.2019 18:00
debata
Engelberg je víziou nového 7-miestneho SUV. Na... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept - 2019 Engelberg je víziou nového 7-miestneho SUV. Na rozdiel od súčasného Outlandera sa tvári agresívnejšie. Predná maska Dynamic Schield sa prezentuje v novej interpretácii. Zaujímavým prvkom sú hmlové svetlá umiestnené v strešnom boxe.

Mitsubishi urobilo svojím Outlanderom PHEV doslova dieru do sveta. Za päť rokov predalo len v Európe viac ako 130 000 kusov, čím sa stal tento model vôbec najúspešnejším plug-in hybridom. Poslednú modernizáciu absolvoval síce len vlani, keď elektrický pohon dostal výkonnejší generátor s motorom s objemom 2,4 litra, ale o slovo sa už hlási nová generácia. Jej predzvesťou je ženevský koncept Engelberg, pomenovaný po známom alpskom lyžiarskom stredisku vo Švajčiarsku. Drsným dizajnom naznačuje svoju dobrodružnú povahu a novým plug-in hybridným systémom zas rešpekt voči prírode. A to bez kompromisov v „out-doorových“ schopnostiach.

Ako sa na koncept patrí, chýbajú kľučky aj... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept - 2019 Ako sa na koncept patrí, chýbajú kľučky aj spätné zrkadlá. Štúdia si mohla dovoliť aj bezrámové okná. Vzadu pútajú pozornosť úzke svetlá a stĺpiky v tvare plutvy.

Rozmery zatiaľ nepoznáme, no nemusia byť ďaleko od súčasného Outlandera. Predná maska Dynamic Schield sa predstavuje v podobe, ktorá má asi najbližšie k vynovenému pikapu L200, predávanému v USA pod názvom Triton. Rozdelené svetlá posilňujú agresívny vzhľad, podobne ako množstvo bočných prelisov. Na streche si Engelberg vozí integrovaný box na lyže či snowboardy s automatickým otváraním, doplnený o diódové hmlové svetlá. Aj zozadu pôsobí Engelberg oveľa atraktívnejšie ako fádny Outlander. Tak ako sa na koncept patrí, chýbajú kľučky aj spätné zrkadlá, nahradené kamerami.

Interiér je vybavený virtuálnym kokpitom aj... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept - 2019 Interiér je vybavený virtuálnym kokpitom aj veľkým multimediálnym rozhraním s voľne stojacou obrazovkou. Stredový tunel nesie ovládač jazdných režimov a volič „prevodovky“.

Interiér plný displejov ponúka až tri rady sedadiel. A to je novinkou, pokiaľ hovoríme o plug-in hybride. Súčasný model odvezie siedmich cestujúcich len vo verziách s klasickým pohonom. Engelberg zvládne oboje. Je totiž vybavený novou generáciou plug-in hybridného pohonu Twin Motor 4WD. Podvozok ukrýva nové li-ion akumulátory aj dva elektromotory, zatiaľ neznámeho výkonu. V čisto elektrickom režime má prejsť štúdia až 70 km, čo je 20 viac v porovnaní s modernizovaným Outlanderom PHEV. A to podľa prísnejšej normy WLTP.

Interiér je vybavený troma radmi sedadiel v... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept - 2019 Interiér je vybavený troma radmi sedadiel v usporiadaní 2 + 2 + 2.

O výrobu energie sa stará 2,4-litrový 4-valec spojený s generátorom, pracujúci v Atkinsonovom cykle. Väčší objem má priniesť nielen nižšiu spotrebu, ale aj tichšiu prevádzku. Engelberg má, samozrejme, permanentný pohon oboch náprav S-AWC (Super All-Wheel Control). Každú z nich má na starosti jeden trakčný elektromotor. Práve elektrický pohon umožnil výnimočne presnú reguláciu krútiaceho momentu medzi nápravami a aj pravými a ľavými kolesami. Systém berie do úvahy nielen okamžité podmienky, ale dokonca údaje navigácie či údaje o počasí a teplote.

Vektorizácia AYC (Active Yav Control) má vplyv na trakciu za zhoršených adhéznych podmienok, ale aj na stabilitu vozidla v zákrutách. O úsporu energie sa stará účinná rekuperácia a optimalizovaná aerodynamika, napríklad aktívne lamely chladiča. Otázkou ostáva už len to, kedy dozreje koncept do sériovej podoby. Nemalo by to však trvať dlho, veď súčasná generácia Outlandera je na trhu od roku 2013.
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept - 2019
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept - 2019
+18Mitsubishi Engelberg Tourer Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Mitsubishi #autosalón Ženeva 2019 #Mitsubishi Engelberg Tourer
Články podľa značiek