Audi a Porsche vraj prerobia elektrickú platformu PPE. Je príliš drahá

Porsche a Audi sú tesne pred spustením veľkej elektrickej ofenzívy. No podľa magazínu Manager magazine budú musieť zdokonaliť svoju platformu určenú pre prémiové vozidlá. Dôvodom je vraj Tesla Model 3.

19.03.2019 16:00
debata (2)
Nová prémiová elektrická platforma PPE, ktorú... Foto: Porsche
Porsche Audi - platforma PPE Nová prémiová elektrická platforma PPE, ktorú vyvíjajú Porsche a Audi, je neprimerane nákladná. Bude preto musieť podstúpiť optimalizáciu.

Nové Porsche Taycan či Audi e-tron GT budú prvými prémiovými elektromobilmi koncernu VW. Na rozdiel od tých menších a lacnejších, ktoré používajú platformu MEB, využijú novú elektrickú platformu PPE (Premium Platform Electric Architecture). Tá ale podľa magazínu Manager magazine nie je dostatočne dobrá. No nie z dôvodu parametrov. Jej problémom je cena. Z automobiliek sa tak ozývajú hlasy o nutnosti je úprav.

Podľa Manager magazine na to Audi a Porsche prišli vďaka analýze konkurenčnej Tesly 3. Metódou reverzného inžinierstva dospeli k názoru, že Tesla vie vyrobiť elektrickú platformu podstatne lacnejšie. „Inžinieri museli pristúpiť k optimalizácii, pretože Tesla 3 sa zlepšila viac, ako si pôvodne mysleli,“ uvádza Manager magazine. Nepomohla ani skutočnosť, že spoločným vývojom platformy PPE ušetrili Audi a Porsche asi 30 % nákladov.

Základ budúcej prémiovej mobility je stále príliš drahý, čo ohrozuje konkurencieschop­nosť nových luxusných elektromobilov týchto značiek na trhu. Týkať sa to má najmä Audi, ktoré nemôže počítať s cenami, ktoré si môže dovoliť Porsche. Navyše má Audi za sebou vývoj modelu e-tron, ktorý zhltol astronomické dve miliardy eur. Podľa expertov by sa tieto prostriedky vrátili do kasy automobilky až potom, ak by Audi predalo 600 000 e-tronov, čo je nemysliteľné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Porsche #Tesla #platforma PPE
Články podľa značiek