Kia Imagine by Kia: Koncept chce zmeniť pohľad na elektrickú budúcnosť

Kia sa v Ženeve pochválila konceptom, ktorý nedáva dôraz na techniku. Má ukázať, že elektrická budúcnosť môže byť krásna a bez obáv. Automobilka doslova hovorí o ľudskom prístupe. A dokonca si zažartovala.

26.03.2019 18:00
debata
Koncept Imagine by Kia nezapadá do žiadnej z... Foto: Kia
Kia Imagine by Kia Concept - 2019 Koncept Imagine by Kia nezapadá do žiadnej z automobilových tried. Spája prvky rodinného sedanu, SUV aj kupé. Predný „tigrí nos“ sa predstavuje v úplne novej interpretácii s výrazným svetelným efektom.

Elektromobily sa nám zväčša spájajú s nejasnými otázkami okolo ich skutočného dojazdu, nedoriešenej infraštruktúry nabíjania či vysokej ceny. Kia sa však konceptom Imagine by Kia vydala iným smerom, než ponúknuť zaručené odpovede. „Sme hrdí na svoju schopnosť prekvapiť, a preto sme sa chceli pohnúť od racionálneho a sústrediť sa na emócie, stotožniť sa s láskavejším a ľudskejším prístupom k elektrifikácii. Koniec koncov, elektrina sa nachádza v každom atóme, je to energia, ktorá prúdi v nás a okolo nás na našej planéte. Využitie jej potenciálu nás poháňa od jednej inovácii k druhej,“ hovorí viceprezident pre oblasť dizajnu Gregory Guillaume.

Štúdia má dva páry protismerných dverí a... Foto: Kia
Kia Imagine by Kia Concept - 2019 Štúdia má dva páry protismerných dverí a obrovské 22-palcové disky kolies. Dynamický profil kabíny podporujú svietiace strešné oblúky.

Aj preto neposkytla kórejská značka žiadne technické údaje. Jej štúdia však môže mať s realitou spoločného oveľa viac, ako sa zdá. Ide totiž o jej prvé čisto elektrické vozidlo, ktoré bolo vyvíjané ako elektromobil. Súčasná Kia e-Niro či elektrický e-Soul sú len derivátmi modelov postavených na platforme, ktorá môže použiť hybridný aj čisto benzínový pohon. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak pozeráme na predvoj elektrickej Kie celkom novej generácie. A tá môže byť naozaj originálna. Imagine by Kia totiž nezapadá do žiadnej zo štandardných kategórií. Ide o kríženca 4-dverového sedanu s prvkami SUV aj kupé.

Originálne riešený zadný stĺpik v štýle „targa“... Foto: Kia
Kia Imagine by Kia Concept - 2019 Originálne riešený zadný stĺpik v štýle „targa“ lemuje zadné bublinové okno.

Koncept má rozmery kategórie C, teda kompaktnej triedy, a batérie uložené v podlahe. Elektrický pohon, ktorý zaberá minimum miesta, doslova rozviazal ruky dizajnérom. Vidieť to na každom detaile. Novú interpretáciu „tigrieho nosu“ tvorí svietiaca maska, integrujúca kompletnú techniku LED reflektorov. Tie denné akoby sa vznášali vo vzduchu. Gregory Guillaume tvrdí, že práve tento prvok by sa mohol stať v budúcnosti charakteristický pre elektrické Kie. Zaujímavé sú aj „volány“ na stranách nárazníka, ktoré sa následne objavujú v oblasti prahov. Bohato presklenú kabínu zvýrazňujú svietiace strešné oblúky.

Palubná doska nesie až 21 ultratenkých... Foto: Kia
Kia Imagine by Kia Concept - 2019 Palubná doska nesie až 21 ultratenkých displejov. Z pohľadu vodiča však vytvárajú jednotný obraz.

Kolesá majú priemer až 22 palcov a obsahujú transparentné prvky. Pneumatiky Goodyear Intelligrip s profilom 255/35 R22 boli vyrobené na mieru špeciálne pre koncept. Hra svetla je dôležitá aj v zadnej časti, kde sa opäť nachádzajú vznášajúce sa diódy, tentoraz na čiernom podklade. Zadné stĺpiky prechádzajú do oblúku v štýle „targa“ a lemujú bublinové zadné okno. Pochopiteľne, štúdia má bezrámové okná, dva protismerné páry dverí. Naopak, chýbajú kľučky, spätné zrkadlá a stredový stĺpik. Interiér je ešte odvážnejší. Stačí pohľad na palubnú dosku, kde sa nachádza 21 extrémne tenkých displejov. Tie sú podľa Kie satirou na súčasné preteky vo veľkosti obrazoviek. Z pohľadu vodiča však vytvárajú jednotný obraz.

Sedadlá majú predstavovať kontrast medzi tým, ako vyzerajú a aké sú v skutočnosti. Sú síce extrémne štíhle a ľahké, ale veľmi pohodlné. Ich povrch je čalúnený kožou a hodvábom. Rovná podlaha vytvára mimoriadne veľký priestor. A to nielen v kabíne, ale aj v batožinovom priestore. Druhý sa nachádza pod prednou kapotou. Celá štúdia je lakovaná šiestimi vrstvami striebornej farby s chrómovým efektom a bronzovým odtieňom. Gregory Guillaume dodáva: „Posolstvo našej štúdie je jasné – je načase začať šoférovať!“
Kia Imagine by Kia Concept - 2019
Kia Imagine by Kia Concept - 2019
+10Kia Imagine by Kia Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #autosalón Ženeva 2019 #Kia Imagine by Kia
Články podľa značiek