Tesla zdraží drahšie modely. O to menej predajní zavrie

Americký výrobca elektromobilov vo februári oznámil zatváranie svojich predajní. Teraz však plány mení. Ponechá ich viac, ale za cenu zdražovania.

26.03.2019 16:00
debata
Tesla uzavrie menej predajní, ako plánovala.... Foto: Tesla
Tesla - predaj Tesla uzavrie menej predajní, ako plánovala. Budú to však skôr informačné centrá ako skutočné obchody.

Ceny amerických elektromobilov sú ako na hojdačke. Spoločnosť Tesla od januára v USA najprv svoje modely zlacnila o 2 000 dolárov, ako reakciu na zníženie štátnej dotácie na kúpu elektromobilov z pôvodných 7 500 na 3 750 dolárov. Vo februári došlo k ďalšiemu zlacňovaniu o 1 100 dolárov. To však pre spoločnosť znamená nižší zisk. Preto v ten istý mesiac Elon Musk oznámil plán, že spoločnosť ušetrí prostriedky zatvorením svojich predajní, ktorých má po celom svete 378, a že prejde na čisto internetový predaj.

Zároveň spoločnosť oznámila, že niektoré kamenné predajne ponechá, no stanú sa z nich len galérie a informačné centrá. Teraz Tesla mení plány. „V priebehu posledných týždňov sme hodnotili všetky maloobchodné predajne Tesly a rozhodli sme sa zachovať oveľa viac obchodov.“ V súvislosti s tým však bude Tesla nútená zvýšiť ceny vozidiel globálne približne o tri percentá,“ oznámila spoločnosť. Zatvorí tak asi len polovicu prevádzok v porovnaní s pôvodným plánom.

Zdraženie sa však nemá týkať najlacnejšej verzie Tesly 3, ktorá sa predáva za 35 000 dolárov, ale len drahších modelov. To nemení nič na fakte, že Tesla nehodlá ustúpiť od prechodu na internetový predaj. „Celý globálny predaj sa bude aj tak uskutočňovať on-line. Zákazníkom prichádzajúcim do showroomov bude personálom vysvetlené, ako si v priebehu pár minút objednať auto cez telefón,“ upozornila spoločnosť. V obchodoch majú zostať predvádzacie vozidlá a niekoľko vozidiel pre tých, ktorí si budú priať odísť z predajne s novou Teslou okamžite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla
Články podľa značiek