Land Rover Defender vraj nie je mŕtvy. Drsná klasika má prísť už o dva roky

Už to vyzeralo, že starý dobrý Defender odišiel definitívne do minulosti. Celkom tak to však nie je. Britský miliardár Jim Ratcliffe to nevzdal a o dva roky privedie na svet jeho duchovného nástupcu.

27.03.2019 16:00
debata (1)
Land Rover Defender tu s nami nie je už od... Foto: Land Rover
Land Rover Defender Final Edition - 2015 Land Rover Defender tu s nami nie je už od začiatku roka 2016. Rozlúčil sa limitovanými edíciami Adventure, Heritage a Autobiography.

Land Rover Defender je viac než len obyčajné auto. Je symbolom britského automobilového priemyslu. Napokon, z liniek schádzal od roku 1948, a to s minimálnymi inováciami. Za tie roky sa z neho stala terénna aj dizajnová ikona. Bohužiaľ, svoju kariéru skončil v januári 2016. Chce sa povedať predčasne, pretože o zákazníkov nemal núdzu ani po 68 rokoch produkcie. Práve naopak, predaje v posledných rokoch stúpali. Ročné registrácie sa šplhali k 20 000 exem­plárom. Ak by to bolo na samotnej automobilke, nechala by ho žiť ďalej. Defenderu sa však stali osudné nové emisné a bezpečnostné pravidlá.

Tie už off-roadová klasika s hranatým dizajnom, rámovým podvozkom a tuhými nápravami plniť nedokázala. Land Rover síce pripravuje náhradu, no už dnes je jasné, že vyznávačov drsných off-roadov nepoteší. Počítať totiž musia so samonosnou karosériou, s nezávislým zavesením, dizajnom prispôsobeným na ochranu chodcov a s množstvom elektroniky, ktorá je v teréne skôr prekážkou ako výhodou. Lenže starý dobrý Defender nedal spávať britskému miliardárovi Jamesovi Ratcliffovi, zakladateľovi chemického impéria Ineos. Ten už v lete 2016 vstúpil do rokovania s indickým vlastníkom Tata Motors so snahou odkúpiť od Land Roveru autorské práva a výrobné zariadenia.

Nový Defender od Land Roveru už jazdí. Nebude... Foto: Land Rover
Land Rover Defender - 2020 Nový Defender od Land Roveru už jazdí. Nebude to však už to pravé "železo", ale skôr elektronikou nabité SUV.

Samozrejme, s cieľom malosériovej výroby starého Defenderu. Tým by sa Ratcliffe vyhol minimálne novým bezpečnostným predpisom platným pre masovú produkciu. Ročne chcel na základe výnimky Low Volume Motor Vehicle Manufacturers Act, platnej napríklad v USA, montovať 325 Defenderov a celkovo priviesť na svet 5 000 nových exemplárov. Lenže nepochodil. Hovorca Land Roveru ešte v ten istý mesiac poprel všetky špekulácie týkajúce sa možnej reinkarnácie externou spoločnosťou. Doslova povedal: "Nenecháme nikoho vyrábať náš Defender.“ Zároveň zdôraznil, že neexistujú žiadne plány na oživenie výroby starej generácie a že bude navždy len ikonou Land Roveru.

Podľa najnovších informácií sa však zdá, že Jim Ratcliffe to predsa len nevzdal. Jeho spoločnosť oznámila, že plánuje pokračovať v produkcii auta s génmi Land Roveru, a to v rámci projektu Grenadier. Otázkou ostáva, čo tým má Ineos na mysli. Bude to nový Defender, alebo len jeho „replika“. V každom prípade sú vývojové práce v plnom prúde. Má ísť o vozidlo, ktoré bude nekompromisné v teréne, tak ako jeho historická predloha, a s mimoriadnou schopnosťou ťahať prívesy s vysokou hmotnosťou. Ponechá si oceľový rám, ktorý však bude celkom nový a za vývojom ktorého stojí priamo Ineos. Karoséria bude opäť hliníková. V pláne je okrem základnej uzavretej verzie aj pikap s kabínou Double Cab.

Motor má dodávať BMW. Nová pohonná jednotka musí totiž napriek malosériovej produkcii spĺňať platné emisné normy. O aký motor pôjde, nie je zatiaľ známe. Prvé kusy nového „Defendera“ zamieria k zákazníkom v roku 2021. Teritóriom má byť Európa, Austrália a Afrika. Neskôr by sa mala reinkarnovaná legenda dostať aj za Atlantik. Je však len málo pravdepodobné, že ponesie názov Defender. Možné by to bolo jedine so súhlasom automobilky Land Rover a jej indického vlastníka. Ako však vieme, Land Rover má v tomto smere jasno. Najmä ak pripravuje novú rovnomennú generáciu, ktorá by sa mala predstaviť už v priebehu budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jim Ratcliffe
Články podľa značiek