BMW testuje tri nové elektromobily. Aj kupé i4 s dojazdom 600 km!

BMW testuje vo švédskom zimnom vývojovom centre tri nové elektromobily. A medzi nimi ukazuje po prvý raz prototyp prémiového kupé i4.

29.03.2019 19:00
debata (2)
Čerešničkou na torte elektromobility sa má stať... Foto: BMW
BMW - testy elektromobilov v Arjeplog Čerešničkou na torte elektromobility sa má stať 4-dverové kupé BMW i4. Na stovku zrýchli za štyri sekundy a na jedno nabite prejde 600 km.

BMW nie je v elektrifikácii žiadnym nováčikom. Divíziou “i“ odštartovalo ekologickú ofenzívu omnoho skôr ako konkurencia. Už v roku 2013 priviedlo na svet revolučný elektromobil i3 s kompozitnou karosériou. Hneď po ňom nasledoval futuristický plug-in hybridný superšport i8 a následne záplava ďalších plug-in hybridov, odvodených zo sériových modelov BMW. Len pred pár dňami ukázalo v Ženeve štyri nové elektrifikované modely – X3 xDrive30e, 330e, X5 xDrive45e a elektrifikovanú verziu vlajkovej lode BMW radu 7.

Tam sa však úsilie BMW zďaleka nekončí. Zlomový bude budúci rok, keď sa do výroby dostane prvé čisto elektrické SUV BMW iX3, ako prvé vybavené piatou generáciou pohonu eDrive. Tú istú technológiu využijú o rok neskôr, teda v roku 2021, aj ďalšie dva čisto elektrické modely BMW i4, a najmä BMW iNext, ktoré automobilka z Mníchova označuje za budúcu technologickú vlajkovú loď koncernu. Výroba je doslova za rohom a tak všetky tri elektrické novinky absolvujú v švédskom testovacom stredisku Arjeplog za polárnym kruhom náročné cestné skúšky, kde sa dolaďuje ich pohon v treskúcej zime.

BMW iNext sa stane technologickou vlajkovou... Foto: BMW
BMW - testy elektromobilov v Arjeplog BMW iNext sa stane technologickou vlajkovou loďou BMW. To preto, že využije novú platformu s pokročilým autonómnym riadením na úrovni SAE 3.

V súvislosti s nimi odhaľuje BMW okrem snímok dôsledne zamaskovaných prototypov aj viac informácií. Vďaka nim sú elektrické plány automobilky o čosi zreteľnejšie. BMW iX3, ktorého výrobu spustí automobilka v Číne v závode BMW Brilliance Automotive v Šen-jangu, dostane výkonný elektromotor a batérie s kapacitou, umožňujúcou dojazd 400 km. A to podľa prísnejšieho cyklu WLTP. Systém rýchlonabíjania jednosmerným prúdom bude podporovať nabíjačka s výkonom 150 kW, čo z neho robí podľa BMW SUV vhodné na každodenné použitie a zároveň na dlhšie vzdialenosti. Dizajn bude vychádzať z rovnomennej štúdie iX3, predstavenej vlani v Pekingu.

BMW iX3 bude tiež využívať piatu generáciu... Foto: BMW
BMW - testy elektromobilov v Arjeplog BMW iX3 bude tiež využívať piatu generáciu technológie eDrive, vyrábať sa však bude v Číne.

V roku 2021 bude nasledovať väčšie SUV iNext, ktoré sa vo forme štúdie ukázalo tiež vlani, ale na autosalóne v Paríži. Je zrejmé, že tento model má ešte vyššie ambície a bude mať bližšie k revolučnému BMW i3. Automobilka ho definuje ako technologickú vlajkovú loď. Najmä z dôvodu nasadenia novej modulárnej platformy, ktorá umožňuje príchod autonómnych technológií riadenia na úrovni SAE 3. Batérie zabezpečia dojazd až 600 km, opäť podľa WLTP. iNext bude schádzať z liniek nemeckého výrobného závodu v Dingolfingene.

A čerešničkou na torte sa stane elektrické 4-dverové kupé i4, ktoré naznačila štúdia BMW i Vision Dynamics už v roku 2017. Pôjde teda o kombináciu emócií a bezemisného pohonu. Asi nie náhodu automobilka práve v tomto prípade zverejnila niekoľko technických údajov. Vďaka nim sa dozvedáme, že BMW i4 akceleruje na 100 km/h za štyri sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 200 km/h, čo je na elektromobil úctyhodné číslo. Na jedno nabitie prejde 600 km, podobne ako iNext. Vyrábať sa bude priamo v Mníchove.

BMW - testy elektromobilov v Arjeplog Foto: BMW
BMW - testy elektromobilov v Arjeplog BMW - testy elektromobilov v Arjeplog

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW iX3 #BMW iNEXT #BMW i4
Články podľa značiek