Leibniz-Institut: Poškriabaný lak sa sám opraví vďaka kukuričnému škrobu

Poškriabať lak na aute nie je vôbec ťažké. Môžu za to kamienky na ceste alebo chvíľka nepozornosti pri pohybe okolo vozidla. Nemeckí vedci však vynašli lacný spôsob, vďaka ktorému sa lak dokáže sám opraviť.

02.04.2019 12:00
carbodyrepairs4less.wordpress.com Foto:
Auto, ktoré je poškriabané, stráca na hodnote a je ťažké ho výhodne predať.
debata

Lak karosérie je primárnou ochranou pred jej poškodením. Ak sú na laku kazy, môžu sa doň dostať nečistoty a vlhkosť a karoséria môže začať hrdzavieť. Nezanedbateľnou úlohou laku je aj estetický dojem. Auto, ktoré je poškriabané, stráca na hodnote a je ťažké ho výhodne predať. Prípadné opravy laku nie sú lacné. V lepšom prípade stačí drobné plochy vyplniť tmelom, no často je nutné navštíviť lakovňu a prelakovať celý karosársky diel.

V nemeckom Leibniz-Institute sa však vedcom podarilo vytvoriť látku, ktorá by podobné situácie dokázala vyriešiť sama. Dôležité je, že nový materiál by mal byť cenovo dostupný. Ide totiž o látku vyrobenú z kukurice. Vedcom sa podarilo vytvoriť vrchnú vrstvu laku z kukuričného škrobu.

Podstata tkvie v časticiach zvaných cyklické dextríny alebo cyklodextríny. Tie sa dokážu voľne pohybovať v polymérovom reťazci, pričom sa v ňom udržia vďaka prítomnosti iných molekúl. Keď časť reťazca vypadne, chemickou reakciou sa cyklodextríny naviažu na najbližšie molekuly a tým vyplnia priestor, ktorý vznikol poškriabaním alebo odretím.

Aby k chemickej reakcii, a teda aj oprave laku došlo, je potrebné zvýšiť teplotu. Vedcom sa podarilo skrátiť dobu opravy na jednu minútu, keď miesto zahriali na sto stupňov Celzia. Pri teplote vonkajšieho prostredia prebehne proces za niekoľko hodín. K oprave teda bude stačiť zaparkovať auto na slnečnom mieste a počkať.

Hoci výskumníci z Leibniz-Institutu tvrdia, že ochranná vrstva laku nebude drahá, presnú sumu neuviedli. Dá sa však predpokladať, že vzhľadom na rastlinný pôvod substancie by mohla byť lacnejšia ako napríklad náter americkej spoločnosti Feynlab, ktorý takisto dokáže lak sám zaceliť, no za jeho nanesenie si firma účtuje 2 500 amerických dolárov, čo je v prepočte asi 2 225 eur, a to nemožno pokladať za lacné riešenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lak karosérie #Leibniz-Institut #kukuričný škrob #cyklodextríny
Články podľa značiek