Automobilky si 'kupujú' naftových zákazníkov. Smrť dieselov to neodvráti

V Európe vlani predaj naftových áut klesol. V Nemecku je však vývoj v posledných mesiacoch opačný. Znamená to, že Nemci opäť veria nafte? Nie. Dôvodom je dotovanie dieslov automobilkami. Je to lacnejšie ako platiť pokuty za nadlimitné CO2, tvrdí štúdia.

03.04.2019 06:00
debata (20)
Keď automobilky rozšíria ponuku... Foto: HAZ
Nemecko - zľavy na naftové autá Keď automobilky rozšíria ponuku elektrifikovaných benzínových modelov, bude to znamenať prakticky definitívny koniec naftových áut.

Podiel predaja naftových áut v Európe vlani padol na historické minimá. Registráciách klesli na 35,9 %. Rozhodlo sa pre ne 3,4 milióna zákazníkov, čo je ďalší medziročný pokles, o 18,3 percenta. Tých benzínových bolo až 8,5 milióna, o 12,8 percenta viac ako predvlani. Za úpadkom dieslov stojí najmä Nemecko, ktoré vedie doslova vojnu proti nafte. Nemecké mestá zatvárajú pre staršie diesle brány jedno za druhým. A hoci sa ukazujú náznaky oponentúry zo strany vlády, ktoré môžu viesť až k zrušeniu týchto zákazov, nedôvera Nemcov v naftu pretrváva.

Tvrdí to automobilový expert Ferdinand Dudenhöffer z Výskumného inštitútu v Duisburg-Essene. Nafte neveští ani v prípade zrušenia reštrikcií svetlejšiu budúcnosť. To je ale dosť odvážne tvrdenie, keďže v posledných mesiacoch predaj naftových áut v Nemecku stúpol. Stúpajúce registrácie potvrdil napríklad aj koncern Volkswagen. Ako to ide všetko dokopy? Dudenhöffer má na to logické vysvetlenie. Rastúci odbyt naftových áut v januári a vo februári nejde totiž na konto upokojenia antinaftovej hystérie, ale len na konto rekordných zliav, ktoré automobilky ponúkajú zákazníkom.

Na nemeckom trhu sa tak objavujú neskutočné akcie. V prípade dieselového Renaultu Talisman je to zľava až 34,5 %. Viac ako 30 % ušetríte aj v prípade vybraných naftových modelov Fiatu, Opela alebo Mazdy. Lákavé sú však aj zľavy nad 20 % od Hyndaia, Škody alebo BMW. Len tak sa dajú nemeckí zákazníci presvedčiť, aby sa rozhodli pre auto tankujúce naftu. Ich neistota súvisiaca s reštrikciami a klesajúcou zostatkovou hodnotou dieslov sa však nemení. Podľa Dudenhöffera sa pritom nemecký trh nachádzal len v polovici cesty, na konci ktorej bude takmer úplná eliminácia naftových motorov.

Zákazníci totiž čakajú na novú generáciu benzínových motorov so 48 V elektrickou sústavou, teda na mild-hybridy, ktorých spotreba bude blízka tým dieselovým, ale bez akýchkoľvek rizík, spojených s obmedzením ich užívania. Dovtedy budú zľavy na naftové autá pokračovať, a dokonca ešte rásť. Prečo sa ale automobilky zákazníkom podkladajú až natoľko, že im predávajú autá so stratou? Podľa Dudenhöffera sú výrobcovia k takejto stratégii nútení, pretože bez naftových motorov by narástli ich flotilové emisie CO2. Prerábať na dieseloch je pre nich lacnejšie, ako platiť pokuty za nadlimitné gramy tohto skleníkového plynu.

V momente, keď sa však na trh dostanú nové elektrifikované benzínové autá a automobilkám tak klesnú emisie CO2, skončí sa aj prax extrémnych akcií na naftové modely. A s tým skončí nafta vo väčšine segmentov osobných vozidiel. Dudenhöffer predpokladá, že to potrvá ešte nejaký čas, aj preto hovorí, že trh sa nachádza na polceste. Budúcnosť už ale dieselovým pohonom nedáva. Napokon, nie je tajomstvom, že mnohí výrobcovia oznámili, že ďalšiu generáciu vznetových agregátov už vyvíjať ani nebudú. Tie súčasné, i keď často upravené pre plnenie emisnej normy Euro 6d-Temp, sú tak posledné.

Príklady zliav na vybrané naftové autá v Nemecku

Model Zľava (2019)
Audi A3 11,8 %
Audi A4 16,7 %
Audi A6 13,9 %
BMW X1 20,6 %
BMW 1 20,6 %
BMW 5 19,3 %
Fiat 500 26,6 %
Fiat Typo 32,2 %
Ford Fiesta 22,3 %
Ford Focus 24,3 %
Ford Kuga 25,4 %
Hyundai i20 24,9 %
Hyundai Tucson 16,9 %
Mazda CX-5 18,2 %
Mini 13,2 %
Nissan Qashqai 22,0 %
Opel Astra 25,4 %
Opel Corsa 23,1 %
Opel Insignia 23,1 %
Renault Captur 25,7 %
Renault Clio 23,7 %
Renault Talisman 34,5 %
Renault Koleos 32,4 %
Seat Ateca 21,5 %
Seat Leon 25,9 %
Škoda Fabia 21,5 %
Škoda Kodiaq 15,6 %
Škoda Octavia 19,4 %
VW Golf 14,2 %
VW Passat 15,4 %
VW Tiguan 14,5 %

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zľavy #naftové autá #dieselové autá
Články podľa značiek