Ruský Aurus má problém. Nepáči sa Michelinu, Toyote ani Lamborghini

Tri známe značky z motoristickej brandže namietajú, že nová ruská automobilka ich svojím názvom poškodzuje. Je možné, že na niektorých trhoch bude musieť zmeniť logo. Rusi sú prekvapení.

03.04.2019 19:00
debata (23)
Registrácia názvu Aurus na Európskom patentovom... Foto: Aurus
Aurus Senat - 2019 Registrácia názvu Aurus na Európskom patentovom úrade sa stretla s problémami. Trom významným spoločnostiam v automobilovej brandži sa nepáči jeho fonetická príbuznosť s názvami ich produktov.

Nová ruská značka Aurus má len pár týždňov po európskej premiére na autosalóne v Ženeve. A treba priznať, že na nezáujem sa v halách Palexpa sťažovať nemohla. Luxusná limuzína Senat, pomenovaná po jednej z kremeľských veží, bola obletovanou raritou tamojšej motoršou, najmä ak civilnej verzii robila spoločnosť aj tá pancierovaná pre prezidenta Vladimira Putina. Samozrejme, to ešte neznamená, že zaujme aj reálnych zákazníkov. To ukáže až budúcnosť. V súvislosti s ňou však musí teraz ruský výrobca, snažiaci sa o expanziu na Západ, riešiť celkom nečakaný problém.

Automobilky Toyota a Lamborghini spolu s pneumatikárskym gigantom Michelin totiž protestujú proti názvu novej ruskej automobilky. Meno Aurus sa im nepáči. Toyota argumentuje fonetickou príbuznosťou k jej Aurisu, Lamborghini príliš evokuje jeho SUV Urus a Michelinu zas názov jej pneumatík Taurus. Rusi sú prekvapení, pretože zatiaľ sa im podarilo zaregistrovať ochrannú známku Aurus nielen v domovine, ale aj v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Lotyšsku a Litve. Narazili až pri kľúčovej registrácii na Európskom patentovom úrade.

Zaujímavé pritom je, že ich luxusná limuzína Aurus Senat nijakým spôsobom nekonkuruje produktom s podobným názvom. Nejde o súpera dnes už nevyrábaného európskeho hatchbacku a kombi Toyoty ani o ultravýkonné SUV a už vôbec nič nemá so svetom pneumatík. Právnici Aurusu vyjadrili nad správaním troch firiem počudovanie. Najmä preto, lebo názvy Aurus, Urus a Taurus koexistujú na európskom trhu už dlhšie, pritom žiadna z troch spoločností nepodala právnu námietku na dve ostatné. Uvidíme, ako sa spor skončí. Pre Rusov by to však isto bola v prípade neúspechu komplikácia.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Lamborghini #Michelin #Aurus
Články podľa značiek