Volvá v celej Európe sa budú 'rozprávať'. O bezpečnosti

Volvo ako prvé sprístupňuje technológiu zdieľanej bezpečnosti po celej Európe. Systém umožní vzájomnú komunikáciu medzi vozidlami a vodičov bude varovať na nebezpečenstvo klzkej vozovky a ďalšie riziká cez cloudovú sieť.

25.04.2019 12:00
debata (2)
Vzájomné zdieľanie bezpečnostných informácií... Foto: Volvo
Volvo - zdieľanie bezpečnostných dát Vzájomné zdieľanie bezpečnostných informácií fungovalo zatiaľ len medzi vozidlami Volvo v Nórsku a vo Švédsku. Od konca apríla bude táto cloudová služba dostupná v celej Európe.

Upozornenie na výstražné svetlá a upozornenie na klzkú vozovku boli prvý raz uvedené na trh v roku 2016, keď sa predstavili vo modeloch radu 90. Ale len vo Švédsku a v Nórsku. Od apríla sú tieto bezpečnostné funkcie k dispozícii vodičom vozidiel Volvo v celej Európe. Na všetkých nových automobiloch značky Volvo od modelového roku 2020 sa budú dodávať ako súčasť štandardnej výbavy. Do vybraných starších modelov, postavených na platforme CMA, je ich možné namontovať dodatočne.

„Vzájomné zdieľanie bezpečnostných údajov medzi vozidlami v reálnom čase môže zabrániť nehodám,“ hovorí Malin Ekholmová, šéfka bezpečnostného strediska Volva. „Majitelia našich áut tak budú priamo prispievať k tomu, aby boli cesty bezpečnejšie aj pre ostatných vodičov, ktorí si túto funkciu aktivujú.“ Prieskum Volva v oblasti bezpečnosti totiž ukázal, že prispôsobenie rýchlosti aktuálnej situácii môže radikálne znížiť riziká nehôd. Práve technológia zdieľania dát poskytne vodičom potrebný čas, aby sa na takéto situácie pripravili.

Systém ponúka okrem varovania pred klzkou... Foto: Volvo
Volvo - zdieľanie bezpečnostných dát Systém ponúka okrem varovania pred klzkou vozovkou aj funkciu upozornenia na zapnuté výstražné svetlá.

Volvo zároveň pripomína svoju pozvánku, aby sa k využívaniu anonymných údajov súvisiacich s bezpečnosťou cestnej premávky pridali aj ostatné značky. Ich zdieľanie v reálnom čase bude totiž o to účinnejšie, o čo viac automobilov bude vzájomne prepojených. „Čím viac vozidiel bude zdieľať bezpečnostné dáta, tým budú naše cesty bezpečnejšie. Veríme, že sa nám podarí vytvoriť širšiu spoluprácu s partnermi, ktorí sú rovnako ako my oddaní bezpečnosti,“ dodala Ekholmová.

Pri svojom uvedení na trh v roku 2016 boli systémy Volva prvými svojho druhu v celom automobilovom priemysle. Keď akékoľvek nimi vybavené Volvo zaplo napríklad výstražné svetlá, systém ihneď odoslal signál všetkým vozidlám Volvo v okolí, pripojených k tejto cloudovej službe. Zvlášť užitočný je systém v neprehľadných zákrutách a na horizontoch kopcov. Podobne je to s funkciou upozornenia na klzkú vozovku, ktorá zhromažďuje informácie o jej stave z vozidiel, ktoré už daný úsek prešli, a odosiela ich ďalším vodičom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Volvo
Články podľa značiek