Škoda Vision GT: V Číne sa Kamiq zmení na kupé

Pre autosalón v čínskom Šen-Čen si Škoda pripravila záhadný koncept. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o kupé verziu čínskeho Kamiqu. Do Európy sa ale v sériovej verzii nechystá.

26.04.2019 16:00
debata (1)
Vision GT má byť podľa Škody športovo ladené... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision GT - 2019 Vision GT má byť podľa Škody športovo ladené mestské SUV. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o predobraz kupé verzie čínskeho Kamiqu, ktorý sa dostal na tamojší trh už vlani.

Čína je pre Škodu kľúčovým trhom. Vlani tam predala 341 000 áut, o 4,4 % viac ako v roku 2017. A to napriek tomu, že v ríši stredu došlo po dvadsiatich rokoch rastu k prvému poklesu registrácií. Nie div, že pre čínskych zákazníkov je ochotná urobiť prakticky čokoľvek. Predáva tu v Európe neznáme modely. Začalo sa to predĺženou Škodou Yeti aj s rezervným kolesom na zadných dverách a pokračovalo Rapidom vo verzii sedan. Neskôr pribudol atraktívny Kodiaq GT, predĺžený Karoq a najnovšie čínsky Kamiq, ktorý prišiel na svet skôr ako ten európsky. A to nie je koniec modelovej expanzie Škody v Číne.

Pripravovaná novinka pôsobí naozaj atraktívne,... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision GT - 2019 Pripravovaná novinka pôsobí naozaj atraktívne, uvidíme, čo ostane sériovému modelu. Mohutný difúzor asi nie.

Na autosalóne v Šen-Čen predstaví koncept, o ktorom sme v Európe zatiaľ ani netušili. Volá sa Škoda Vision GT a predstavu o ňom si môžeme urobiť vďaka prvým oficiálnym skiciam. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o kupé derivát Kamiqu. Ale pozor, opäť toho čínskeho. S európskym si ho nemýľte. Ázijský model stojí na staršej platforme s kratším rázvorom, používa tvrdšie plasty v interiéri a pod kapotou má atmosférický motor 1,5 FSI (81 kW) spojený s klasickým 6-stupňovým automatom s hydrodynamickým meničom a predným náhonom. Výsledkom je priaznivá cena, na ktorú by sa náš Kamiq nikdy nedostal.

Vo verzii GT, teda so zníženou strechou a s prudším sklonom zadného stĺpika, bude mať ešte väčšie šance na úspech. Koncept trochu pripomína vlaňajšiu štúdiu Vision X, čo bol predskokan európskeho Kamiqu. Nemá však delené predné svetlá a odlišné sú aj tie zadné. Podľa Škody je Vision GT športovo ladené mestské SUV. A rovno dodáva, že pre Čínu. Európa tento model nedostane, podobne ako sa u nás nepredáva Kodiak GT. V tomto prípade nám to však vzhľadom na staršiu techniku prekážať nebude. Zato absencie Kodiaqu GT je škoda. Automobilke naň v súčasnosti chýbajú európske výrobné kapacity.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #koncept #Škoda-Auto #Škoda Kamiq #concept autosalón Šen-Čen 2019
Články podľa značiek