Jaguar bude platiť vodičom za dáta. Použije kryptomenu

Britská automobilka Jaguar Land Rover chce podporiť šírenie bezpečnostných informácií takzvanou „inteligentnou peňaženkou“. S kryptomenou budú môcť vodiči následne platiť za parkovanie alebo za nabíjanie elektromobilov.

13.05.2019 12:00
debata
Šírenie varovných dát, napríklad o zápchach,... Foto: Jaguar
Jaguar - IOTA kryptomena Šírenie varovných dát, napríklad o zápchach, nehodách či poškodení ciest, by bolo veľmi prospešné pre bezpečnosť dopravy. Jaguar Land Rover chce vodičov za poskytovanie týchto informácií odmeňovať.

Najväčšia britská automobilka testuje softvér, ktorý vodičom jej áut umožní získať kryptomenu IOTA. Systém takzvanej „inteligentnej peňaženky“ bude vodičov odmeňovať za hlásenie užitočných dát poskytovateľom navigácií a miestnym orgánom. Napríklad o dopravných zápchach alebo výmoľoch na cestách.

Vodiči si tiež budú môcť „zarobiť“ za účasť v programe zdieľania jázd. Získané žetóny by mohli následne použiť na úhradu mýtneho na diaľniciach, pakovanie alebo na nabíjanie elektromobilov. Cieľom je „dosiahnuť nulové emisie, nulovú nehodovosť a nulové preťaženie dopravy“, uviedol Jaguar Land Rover.

IOTA je platobná sieť aj rovnomenná kryptomena, ktorá bola navrhnutá pre takzvaný internet vecí (IoT). Ľuďom a strojom umožňuje prenášať peniaze a dáta bez akýchkoľvek transakčných poplatkov. „Technológiu inteligentných peňaženiek je možné ľahko prispôsobiť všetkým novým vozidlám. Takže nie je žiadna nová minca Jaguar, žiadna minca BMW, ale jeden univerzálny žetón,“ povedal agentúre Reuters spoluzakladateľ kryptomeny Dominik Schiener.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Land Rover #kryptomena #IOTA
Články podľa značiek