Lexus CT: Nová generácia príde najskôr o dva roky. Možno bude elektrická

Súčasná generácia najmenšieho modelu japonskej prémiovej značky je na trhu už osem rokov. Hoci predaje padajú ku dnu, nástupcu dostane najskôr v roku 2021. Pravdepodobne to už nebude hatchback a jazdiť bude na elektrinu.

03.05.2019 12:00
Lexus-CT 200h-2018-1024-17 Foto:
Dnes už je každý model Lexusu dostupný so zážihovými motormi ako aj s hybridnými pohonnými sústavami.
debata

Lexus ako prémiová značka patriaca pod krídla Toyoty sa zaraďuje medzi zástancov hybridnej techniky. Dnes už je každý model dostupný so zážihovými motormi ako aj s hybridnými pohonnými sústavami. Výnimkou nie je ani hatchback CT, no ten sa v súčasnej generácii vyrába od roku 2011 a s konkurenciou drží krok len vďaka faceliftom. Kým ostatné prémiové značky postupne predstavujú nové generácie svojich kompaktných modelov, v prípade CT to tak skoro nebude.

Pre britský motoristický magazín Autocar sa v tomto duchu vyjadril riaditeľ európskej divízie Lexusu Pascal Ruch. Podľa jeho slov nová generácia modelu CT nepríde skôr ako o dva roky. V hre však nie je len otázka novej generácie, ale aj koncepcia karosérie. Súčasný trend SUV a crossoverov by sa nemal v najbližších rokoch meniť, čo by mohlo znamenať, že model CT už nebude tradičným hatchbackom segmentu C.

Nový model vznikne pravdepodobne na platforme TNGA, ktorú majú všetky verzie Toyoty Corolla, no aby si vzájomne neprekážali, Lexus by sa mal vydať cestou mestského crossoveru. Išlo by tak o kompaktný model, ktorý by si požičal dizajnové prvky modelov UX, NX a RX. Zároveň je v hre aj variant, že nová generácia už nebude hybrid, ale čistý elektromobil. To by ho opäť odlíšilo od sesterskej Toyoty a príslušnosť k prémiovej značke by ľahšie ospravedlnila vyššiu cenu, čo bude asi aj o dva roky Achillovou pätou elektromobilov.

Čo sa týka rozmerov malo by ísť o menší model ako je Lexus UX. Už ten možno pokladať za kompaktné SUV, no práve koncepcia elektromobilu by vytvorila viac priestoru pre posádku. Ak zostane nové CT hatchbackom, konkurovať by malo hlavne Mercedesu-Benz triedy A, BMW radu 1 alebo Audi A3. Ak sa zmení na elektromobil, súperiť bude s Teslou Model 3 alebo Mercedesom-Benz EQA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #hatchback #hybrid #crossover #Lexus #Lexus CT
Články podľa značiek