Lada 4x4 Vision: Koncept novej „Nivy“ zaregistrovali na patentovom úrade

Ruská ikona Lada 4x4 sa vyrába už 42 rokov. Hoci ju viackrát modernizovali, nikdy sa nedočkala generačnej obmeny. Registrácia konceptu 4x4 Vision na ruskom patentovom úrade naznačuje, že nástupca „Nivy“ je o krok bližšie k realite.

10.05.2019 06:00
Lada 4x4 Vision Foto:
Na ruskom patentovom úrade si automobilka zaregistrovala dizajn konceptu 4x4 Vision.
debata (47)

Ruský kompaktný off-road Lada Niva si za desaťročia existencie vybudoval povesť odolného a cenovo dostupného vozidla. Hoci jazdné vlastnosti na asfalte nikdy nepatrili k jeho silným stránkam, v teréne to bol presný opak. Jednoduchá konštrukcia držala nákupnú cenu na uzde a zároveň uľahčovala údržbu.

Počas štyridsaťdvaročnej kariéry si model... Foto: Lada
Lada 4x4 Vision Počas štyridsaťdvaročnej kariéry si model vystačil s jednou generáciou.

Počas štyridsaťdvaročnej kariéry si model vystačil s jednou generáciou. Tá síce podstúpila viacero faceliftov, a zmenila aj meno na Lada 4×4, no ani jeden z nich zásadne neprehovoril do koncepcie vozidla. Ruská firma AvtoVAZ však už dlhšie deklaruje snahu priviesť na výrobné linky druhu generáciu Lady 4×4, ale nedokáže uviesť konkrétny rok. Naposledy sme sa o jej zámere presvedčili minulý rok na autosalóne v Moskve, kde sa predstavil koncept 4×4 Vision.

Dobrou správou je, že projekt úspešne pokračuje, keďže na ruskom patentovom úrade si automobilka zaregistrovala dizajn spomínaného konceptu. Znamená to, že o vzhľade druhej generácie je do veľkej miery rozhodnuté. Na prvý pohľad je zrejmé, že rozdiel medzi oboma generáciami bude značný, no základné črty si zachová. Robustnosť aj kompaktné rozmery zostanú, technika však bude zodpovedať súčasnosti.

Do roku 2026 Lada plánuje uskutočniť kompletnú... Foto: Lada
Lada 4x4 Vision Do roku 2026 Lada plánuje uskutočniť kompletnú obmenu portfólia.

Otázkou ostáva, či a kedy sa novej Lady 4×4 naozaj dočkáme. V súčasnosti sa značka stiahla zo západoeurópskych trhov, lebo nestíha prispôsobiť modely prísnym emisným normám vstupujúcim do platnosti v Európskej únii. Do roku 2026 Lada plánuje uskutočniť kompletnú obmenu portfólia. To sa bude skladať z ôsmich nových modelov a deviatich modernizovaných. Lada 4×4 by sa mala predstaviť skôr, no podľa zástupcov automobilky je najbližší reálny termín rok 2022.

V danom segmente jej konkuruje Lade 4x4 len... Foto: Lada
Lada 4x4 Vision V danom segmente jej konkuruje Lade 4x4 len Suzuki Jimny a Dacia Duster.

Lada bude pravdepodobne čakať aj na vývoj v Dacii. Jej terénne orientovanému modelu Duster sa nesmierne darí a práve na jeho základe by mohla neskôr vyrásť aj nová „Niva“. Vďaka motorom používaných Daciou by sa Lade opäť otvorili dvere na trhy štátov Európskej únie. Bez šancí by určite nebola, veď v danom segmente jej konkuruje len Suzuki Jimny a spomínaný Duster.

Lada 4x4 Vision Concept - 2018
Lada 4x4 Vision Concept - 2018
+37Lada 4x4 Vision Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #Lada 4x4 #Lada 4x4 Vision
Články podľa značiek