Porsche prijalo pokutu za dieselové motory. Zaplatí viac ako pol miliardy eur!

Aféra Dieselgate z roku 2015 nemá konca. Porsche bude musieť zaplatiť za nelegálny softvér vo svojich naftových modeloch pokutu vo výške 535 miliónov eur. A urobí tak so sklopenými ušami. Ani neprotestovalo.

15.05.2019 16:00
debata
Aj Porsche nakoniec pocíti finančné dopady... Foto: Porsche
Porsche Panamera - 2017 Aj Porsche nakoniec pocíti finančné dopady kauzy Dieselgate. Pokutu, ktorú mu vymeralo štátne zastupiteľstvo v Stuttgarte, prijalo bez odvolania. Podvodný softvér sa dostal do naftových modelov Panamera Diesel a Cayenne Diesel.

Sumu 535 miliónov eur vymeralo automobilke Porsche štátne zastupiteľstvo v Stuttgarte. Nemecký výrobca sankciu, ktorú bude musieť zaplatiť do šiestich týždňov, prijal. Prokuratúra Porsche vyčítala, že zanedbalo svoje kontrolné povinnosti, čo viedlo k tomu, že jeho vozidlá, vybavené naftovými motormi z produkcie Audi, nespĺňali emisné nariadenia. Audi muselo už vlani zaplatiť pokutu 800 miliónov eur.

Porsche je tak ďalšou dcérskou spoločnosťou koncernu Volkswagen, ktorá škandál finančne pocíti. Celému koncernu, ktorý predal približne deväť miliónov áut s nelegálne upraveným softvérom, vlani nemecká prokuratúra vymerala pokutu jednu miliardu eur. Volkswagen vtedy uviedol, že sankciu prijíma a priznáva sa k zodpovednosti. Celkovo však stál škandál nemeckú automobilku už okolo 29 miliárd eur.

Najväčšia časť týchto finančných dopadov pripadá na USA, kde musel koncern na rozdiel od Európy odškodňovať aj jednotlivých zákazníkov a vykupovať autá s nelegálnym softvérom. Stále však hrozí, že podobný scenár sa odohrá aj na starom kontinente. Nemecké súdy majú na stole žaloby približne 300 000 zákazníkov, ktorí sa domáhajú odškodnenia. Rozhodovať o ich nárokoch sa bude ešte tento rok.

Osobnej zodpovednosti sa nevyhnú pravdepodobne ani vrcholoví manažéri automobiliek koncernu vrátane bývalého šéfa Martina Winterkorna, ktorý je obžalovaný z ťažkého podvodu, za čo mu hrozí trest šesť mesiacov až desať rokov odňatia slobody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #dieselgate
Články podľa značiek