BMW 8 Gran Coupé: Panamera a AMG GT 4Door dostanú nového súpera

Reinkarnovaný modelový rad BMW 8 dostane nového člena rodiny. Kupé a kabriolet doplní luxusné 4-dverové Gran Coupé. Zastúpi pôvodné BMW 6 Gran Coupé.

16.05.2019 18:00
debata (1)
Nové športové kupé či skôr sedan radu 8 má... Foto: BMW
BMW 8 Gran Coupé - 2019 Nové športové kupé či skôr sedan radu 8 má fascinovať dizajnom a dynamikou. Cestujúcim vzadu ponúkne vďaka výraznému predĺženiu rázvoru náprav veľkorysý priestor.

BMW chystá rozsiahle škrty vo svojej ponuke. Z cenníkov do roku 2021 zmiznú viaceré menšinové motorizácie či modely, o ktoré nie je veľký záujem. Napríklad BMW 3 Gran Turismo. Rozhodne sa to však netýka luxusných modelov. Práve naopak, rozširovanie ponuky v tomto segmente patrí k prioritám strategického plánu Nuber One – Next. Dokazuje to aj avizovaná premiéra novej verzie vzkrieseného modelového radu BMW 8. K už známemu kupé a kabrioletu pribudne ešte tento rok 4-dverové Gran Coupé. Jeho úlohou nie je nič iné, ako zaútočiť na pozície Porsche Panamera a Mercedesu-AMG GT 4Door.

Svetu sa novinka ukáže na budúci mesiac na internej akcii NextGen, ktorá sa bude konať v Mníchove 25. až 27. júna. BMW na to upozorňuje prvou oficiálnou snímkou profilu. Z nej vyplýva, že BMW 8 Gran Coupé, ktoré v ponuke nahradí pôvodnú 4-dverovú verziu šestky, bude opäť skôr športovým sedanom ako kupé. V porovnaní s doterajšími verziami, ktoré majú dĺžku 4 840 a rázvor náprav 2 822 mm, bude novinka výrazne väčšia. Predĺžený rázvor má zabezpečiť veľkorysé pomery pre cestujúcich na zadných sedadlách. Automobilka sľubuje univerzálnosť pre každodenné použitie, ale aj na dlhých cestách. A tiež dych berúcu dynamiku.

Pod kapotou sa nepochybne objavia motory z kupé a kabrioletu. Teda 3-litrový naftový radový 6-valec Twin Power Turbo pre verziu 840d xDrive (235 kW) a benzínový 4,4-litrový vidlicový 8-valce Twin Power Turbo pre M850 xDrive (390 kW), vždy v spojení s 8-stupňovou automatickou prevodovkou ZF a pohonom oboch náprav. Vylúčený nie je ani príchod ostrej verzie M, ktorej 8-valec ponúkne až 440 kW. Ako účinnú zbraň proti AMG GT S 4Door. Základom bude opäť platforma CLAR, využívajúca okrem vysokopevnostnej ocele a hliníka aj kompozitné materiály, ktorá podopiera všetky nové luxusné modely BMW s pozdĺžne uloženými motormi a prioritným zadným náhonom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 8 #BMW 8 Gran Coupé
Články podľa značiek