PSA si vraj 'brúsi zuby' na Jaguar a Land Rover. Je to nezmysel, tvrdí Tata

Francúzsky koncern PSA je pri chuti. Po úspešnej akvizícii Opela sa pozerá po ďalšej. Šušká sa o spoločnosti Jaguar Land Rover. Indická Tata však tvrdí, že ide o fámy. Lenže bez vetra sa ani lístok nepohne.

16.05.2019 12:00
debata
Jaguar Land Rover nedosahuje v súčasnosti... Foto: PSA, JLR
PSA - JLR Jaguar Land Rover nedosahuje v súčasnosti očakávané výsledky. Musí dokonca prepúšťať. Fúzia so silným partnerom by mu prišla vhod. Zatiaľ však špekulácie o ponuke zo strany francúzskeho koncernu PSA, ktorý vlastní značky Citroën, Peugeot, DS a Opel, odmieta.

Francúzskemu koncernu PSA sa podaril husársky kúsok. Len pred dvoma rokmi kúpil stratový nemecký Opel a napriek počiatočným obavám ho vlani doviedol k zisku, pritom v stratách sa európska divízia koncernu GM topila od roku 1999. Je to zásluha šéfa Carlosa Tavaresa, ktorý rovnako bravúrne pred pár rokmi revitalizoval samotné PSA. Koncern hlási za vlaňajší rok rekordné predaje, tržby aj zisk, a tak sa pozerá opäť ďalej do budúcnosti.

Zvažuje ďalšiu akvizíciu. Šuškalo sa najmä o taliansko-americkom koncerne FCA, teda Fiat Chrysler Automobiles. To však vraj nevyšlo, hoci FCA netají, že hľadá strategického partnera. A ešte ten istý mesiac prišiel do reči aj Jaguar Land Rover, vlastnený indickým koncernom Tata. Jednoducho, šírili sa správy, že by Francúzi radi investovali do v súčasnosti stratového britského výrobcu luxusných limuzín a SUV. Teraz sa však zdá, že išlo o fámy. K špekuláciám sa totiž vyjadrila priamo spoločnosť Tata Motors.

„Na týchto správach nie je absolútne nič pravdivé,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení. Nie je však tajomstvom, že PSA by sa podobnému prepojeniu nebránilo. „Vytvárame biznis potrebný pre našu budúcnosť. Ak by sa objavila príležitosť, akou bol Opel, radi ju využijeme,“ uvidela nedávno francúzska skupina. Podľa posledných vyjadrení chce Carlos Tavares investovať do podnikov aj mimo Európy. Do úvahy by mohol pripadať napríklad General Motors, ktorý by otvoril Peugeotu cestu na americký trh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Jaguar #Land Rover #Citroen #Peugeot #PSA #Jaguar Land Rover #DS #JLR
Články podľa značiek