VW Golf: Ôsma generácia ukázala interiér. Práve preň bude meškať

Nová generácia európskeho bestsellera prejde digitálnou revolúciou. Ukazuje to prvá skica palubnej dosky. Práve inovatívny infotainment však stojí za oneskorením celého projektu.

17.05.2019 18:00
debata (4)
Kým exteriér Golfu ôsmej generácie prejde len... Foto: Volkswagen
VW Golf - 2020 Kým exteriér Golfu ôsmej generácie prejde len evolučnými zmenami, interiér má priniesť celkom novú úroveň. Vidieť to aj z prvej snímky kabíny.

Premiéra novej generácie Golfu, ktorý je jedným z pilierov Volkswagenu a vôbec najpredávanejším európskym autom, sa mala odohrať na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Ako však vieme, automobilka sa rozhodla debut posunúť bližšie ku koncu roka. Namiesto Golfu dá prednosť na IAA svojmu elektromobilu ID.3. Ale nie preto, že by bol pre automobilku dôležitejší. Dôvodom sú problémy s vývojom európskej ikony. Tie súvisia so softvérom nového infotainmentu, ktorý má posunúť Golf do nových čias.

Napokon, šéf vývoja Golfu Karlheinz Hell už dávnejšie naznačil, že na palube bude viac softvéru ako kedykoľvek predtým. Nový Golf má byť stále on-line a jeho digitálny kokpit a asistenčné systémy sa majú stať referenčné pre konektivitu a bezpečnosť. Veľkú zmenu vidieť už na prvej oficiálnej skici interiéru. Palubná doska sa zmení na nepoznanie. Mechanické tlačidlá dostanú „padáka“. Absolútna väčšina funkcií sa bude ovládať prostredníctvom displeja, opticky prepojeného s virtuálnym prístrojovým panelom. Práve to však robí vývojárom vrásky na čele.

Podľa zákulisných správ veľa funkcií stále nefunguje, a to vrátane kľúčového prepojenia vozidla s cloudovým serverom. Technikom sa pritom nedarí systém doladiť, a to aj z dôvodu nedostatku kvalifikovaných vývojárov v oblasti softvéru. Šéf predaja Volkswagenu Jürgen Stackmann však trvá na tom, že napriek posunu premiéry sa na termíne spustenia výroby, ktorý je naplánovaný na 24. február 2020, nič nemení. Hrozí však, že Golf sa dostane do predaja najprv vo verziách s nižšími úrovňami elektronického vybavenia. A to by pre jeho imidž nebolo dobré, zvlášť ak predaje tohto modelu v poslednom čase klesajú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #VW #VW Golf
Články podľa značiek