Tesla: Elon Musk varuje zamestnancov. Kontrolovať bude každý dolár

Americký výrobca prémiových elektromobilov to má finančne nahnuté. Svedčí o tom aj e-mail šéfa spoločnosti svojim zamestnancom. Varuje, že ak sa hospodárenie nezlepší, do konca roka môže byť firma na kolenách.

22.05.2019 16:00
debata (8)
Tesla sa opäť potáca na kraji priepasti. Sám... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont Tesla sa opäť potáca na kraji priepasti. Sám šéf spoločnosti pripustil, že stratové hospodárenie už pokračovať nemôže.

To, že Tesla ešte existuje, je vlastne malý zázrak. Asi ťažko by ste hľadali v automobilovom biznise výrobcu, ktorý od svojho počiatku produkuje až na pár kvartálov či skôr mesiacov stratu. Tá kumulatívna so vyšplhala už na 5,93 miliardy dolárov. Len za prvý štvrťrok prerobila firma ďalších 702,1 milióna. Zákazníkom predala 63 000 vozidiel, čo bolo menej, ako predpokladala. Udržať taký model podnikania pri živote je dlhodobo nemožné. A dôveru investorov tiež. Dobre si to uvedomuje aj sám šéf spoločnosti Elon Musk. Výdavky škrtá v poslednom čase ako na bežiacom páse.

Pripomeňme čiastočnú redukciu dílerskej siete či plán prepustenia siedmich percent zamestnancov. To však stačiť nebude, najmä ak už Tesla oznámila, že aj v druhom štvrťroku očakáva stratu. Pritom ešte vlani na jar Elon Musk tvrdil, že v tomto čase bude podnik bezpečne ziskový. Nestalo sa a firma potrebuje opäť škrtať. A to na každej úrovni. Otáčať chce každý dolár. Vyplýva to z e-mailu, ktorý rozoslal Elon Musk zamestnancom firmy. „Ak by Tesla pokračovala v stratovom hospodárení, tak ako v prvom kvartáli, do desiatich mesiacov bude na kolenách,“ píše Musk.

Ďalej zamestnancov informuje, že každý výdavok spoločnosti musí byť schválený ním alebo finančným riaditeľom Zackom Kirkhornom. „Doslova všetky položky, akéhokoľvek druhu a kdekoľvek na svete, zahŕňajúce nákup komponentov, platy, cestovné výdavky, nájmy, jednoducho všetky výdaje, ktoré opúšťajú náš bankový účet, musia byť schválené,“ upozorňuje šéf spoločnosti. Musk zároveň uznáva, že je to neobvyklé. „Je to drsné, ale je to jediná cesta k tomu, aby sa Tesla stala finančne stabilnou a uspela pri plnení svojho cieľa, urobiť svet ekologicky udržateľným.“

Aby kasa Tesly rýchlo nevyschla, plánuje spoločnosť získať 2,3 miliardy dolárov predajom nových akcií a dlhopisov. Tento krok ocenil analytik Craig Itŕwin z Roth Capital. „Je dobré, že si obstarávajú peniaze, teraz sa však musia vrátiť do práce a predať viacej áut.“ Zhoduje sa s ním ja Frank Schwope z Nord LB. „Posledné údaje o dodávkach a zisku sú viac ako neuspokojivé. Stále musia dokázať, že sú schopní produkovať udržateľný zisk. Najneskôr do konca roka uvidíme, či sú toho schopní,“ dodal. To bude pritom stále ťažšie, pretože Tesla stráca svoju najväčšiu výhodu.

Do boja s ňou sa chystá konkurencia, čo znamená koniec absolútnej nadvlády Tesly na trhu luxusných elektrických vozidiel. Spomeňme aspoň Jaguar I-Pace, mimochodom európske aj svetové auto roka 2019, švédsky Polestar 3, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC a čoskoro aj Porsche Taycan. Ich predaje zoberú časť zákazníkov Tesle, ktorá potrebuje zúfalo viac vyrábať a viac predávať. Tieto elektromobily pritom produkujú spoločnosti, ktoré majú oveľa zdravšie hospodárenie a majú z čoho kryť prípadné straty. Naopak, Tesla si už žiaden omyl dovoliť nemôže.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk
Články podľa značiek