Range Rover: Piata generácia opäť schudne. A príde o smädné 8-valce

Aj luxusný Land Rover Range Rover bude musieť zabojovať s emisiami. Čaká ho preto ďalšia odtučňovacia kúra a elektrifikácia. Vylúčená nie je ani čisto elektrická verzia. S výkonnými 8-valcami sa však s najväčšou pravdepodobnosťou rozlúči.

22.05.2019 19:00
debata
Nová vlajková loď Land Roveru dostane novú... Foto: Land Rover - 2021
Range Rover - 2021 Nová vlajková loď Land Roveru dostane novú hliníkovú platformu MLA, ktorá bude ľahšia a prispôsobená alternatívnym pohonom. Dokonca aj čisto elektrickému.

Nová vlajková loď Land Roveru by sa mala predstaviť v roku 2021, teda deväť rokov po predstavení súčasnej štvrtej generácie. V tom čase však už budú v platnosti prísnejšie emisné normy, ktoré robia starosti najmä veľkým a luxusným SUV. Range Rover nie je, pochopiteľne, výnimkou, a tak ho čakajú radikálne zmeny. V prvom rade bude musieť ubrať na váhe. A to nebude ľahké, pretože už teraz je vyrobený z ľahkého hliníka. Pripomeňme, že súčasná generácia zhodila v porovnaní s tou treťou 420 kg! Tak či tak bude musieť britský výrobca nájsť rezervy. Spolieha sa najmä na novú, opäť celohliníkovú, platformu MLA.

Tá sa podpíše nielen na zhodených kilogramoch, ale aj na schopnosti využiť alternatívne pohony. Nový Range Rover totiž počíta s rozsiahlou elektrifikáciou. Už základná verzia bude mild-hybridná. Spojí úplne nový radový benzínový 6-valec Ingenium preplňovaný turbodúchadlom twin-scroll a elektrickým kompresorom, napojeným na 48 V okruh. Táto sústava sa už predstavila v Range Roveri Sport a ponúka výkon 294 kW, podporený krútiacim momentom 550 Nm. Ďalšie gramy CO2 majú ísť dole vďaka plug-in hybridnej verzii PHEV, ktorá dostane okrem spomínaného radového 6-valca až dva elektromotory.

Jeden bude umiestnený v automatickej prevodovke a druhý na zadnej náprave, čo znamená elektrickú štvorkolku. V elektrickom režime má byť nový Range Rover schopný absolvovať 65 km jazdy. Vylúčená nie je ani čisto elektrická verzia, ktorá by mohla osloviť najmä čínskych zákazníkov. A čo diesel? Ten by pod kapotou tiež chýbať nemal. Šéf automobilky Jaguar Land Rover Ralf Speth sa totiž nedávno na adresu vznetových agregátov vyjadril, že majú mimoriadne vysokú účinnosť a sú natoľko ekologicky šetrné, že sa bez nich Jaguar ani Land Rover nezaobídu. S najväčšou pravdepodobnosťou však budú musieť z ponuky zmiznúť súčasné výkonné vidlicové 8-valce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover #Land Rover Range Rover
Články podľa značiek