Tesla má ďalšie problémy: Dva požiare a pád ceny akcií

Šéf Tesly Elon Musk už apeloval, že jeho spoločnosť musí nutne zlepšiť hospodárenie a dostať sa do čiernych čísiel. Investorov to však príliš neupokojilo. Akcie amerického výrobcu sa prepadli pod 200 dolárov.

27.05.2019 18:00
debata (6)
Na dva nedávne požiare modelov S v Hongkongu a... Foto: Instagram
Tesla Model S Na dva nedávne požiare modelov S v Hongkongu a v Šanghaji reaguje Tesla aktualizáciou softvéru v oblasti riadenia nabíjania a teploty batérií.

Za prepadom akcií môže stáť odporúčanie analytika spoločnosti Wedbush, ktorý znížil cieľovú cenu z 275 na 230 dolárov. Jeho obavy sa týkajú plánu rastu spoločnosti a dopytu po kľúčovom modeli Tesle 3. „Za veľmi vážnej situácie Musk a jeho spoločnosť rozširujú aktivity v oblasti poisťovníctva, autonómnych taxíkov a ďalších sci-fi projektov, namiesto toho, aby sa firma sústredila na posilnenie dopytu po modeli Tesla 3, zjednodušenia svojho podnikateľského modelu a štruktúry nákladov, uviedol analytik Daniel Ives v správe pre investorov.

Za tento rok už akcie Tesly stratili vyše 40 %. K stabilizácii situácie neprispievajú ani ďalšie dva prípady požiaru Tesly S, hlásené z Hongkongu a zo Šanghaja. V Šanghaji sa tak stalo na parkovisku nákupného centra asi 30 minút po zaparkovaní, keď vozidlu vzplanuli batérie. Druhý požiar v Hongkongu sa stal tri týždne po tomto incidente. Od roku 2013 nastal požiar pri štrnástich exemplároch, zväčša však z dôvodu havárie. Tesla zareagovala oznámením, že na modeloch S a X uskutoční aktualizáciu softvéru v oblasti nastavenia nabíjania a teploty batérií.

Tesla plánuje tento rok vyrobiť 360 000 až 400 000 vozidiel. Podľa Ivesa to je pre firmu náročná úloha. Odhaduje, že v najlepšom prípade zíde z liniek vo Freemonte 370 000 áut, ale skôr odhaduje, že to bude 340 000 až 355 000 vozidiel. A tie nebude ľahké predať, pretože po počiatočnom „ošiali“ z novej masovej Tesly 3 dopyt po tomto aute klesá. Za prvý štvrťrok 2019 tak vyprodukovala ďalšiu stratu vo výške 700 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla
Články podľa značiek