Rolls-Royce Ghost: 'Baby rolls' už nebude z BMW 7, ale skrátený Phantom

Zákazníkom aristokratického Rolls-Roycea nebolo príliš po chuti, že ich Ghost, menší model značky, je „len“ derivátom vlajkovej lode BMW. Zmeniť to má nová generácia, ktorá sa ukáže už na budúci rok. Požičia si platformu magického Phantomu.

31.05.2019 19:00
debata
Nová limuzína Ghost využije hliníkovú platformu... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Ghost - 2010 Nová limuzína Ghost využije hliníkovú platformu Phantomu a Cullinanu. Tým sa vzdiali od techniky BMW. Dizajn však bude evolučný, tak ako sa v tejto aristokratickej triede očakáva.

Rolls-Royce Ghost predstavila britská značka v roku 2009, teda pred desiatimi rokmi. A hoci vo svete aristokratických limuzín je výmenný cyklus dlhší, ako to býva bežné, na zmenu je už čas. Nový Ghost má doraziť na budúci rok. A zmení sa radikálne. Rolls-Royce totiž reaguje na kritiku zákazníkov, ktorým sa nepáčilo, že za základ menšej, i keď stále 5,4 metra dlhej limuzíny, použil koncern BMW Group, platformu BMW 7. Ako vidieť, všetko je relatívne. Kým pre iných predstavuje vlajková loď z Mníchova vrchol luxusu, klientele britskej značky to jednoducho z imidžových dôvodov nestačí. Napokon, platia viac, oveľa viac.

Novinka si tak požičia platformu nového Phantomu, ktorý je na trhu len dva roky a ktorú využíva aj novučičké SUV Rolls-Royce Cullinan. Z toho vyplýva, že vďaka rozsiahlemu nasadeniu hliníka by mal byť Ghost ľahší a potenciálne by mal využiť aj pohon oboch náprav. Pod kapotou to však bude klasika. O elektrifikácii zatiaľ nepočuť. Dvanásťvalec s objemom 6,6 litra z dielne BMW však nahradí ten z Phantomu a Cullinanu s ikonickým objemom 6,75 litra. Očakávať máme aj riadenie zadných kolies, čo iste uľahčí manévrovanie s týmto korábom ciest. V kabíne sa zas objaví najnovší infotainment, ktorý má po desiatich rokoch čo zlepšovať. Napríklad aj head-up displej.

Dizajn má byť skôr evolučný, ako sa v tejto triede očakáva. Nový šéfdizajnér Ján Kabaň sa však podpíše maximálne na detailoch. V čase jeho príchodu je totiž Ghost už vo vysokom štádiu vývoja. Za jeho tvarmi tak stojí ešte pôvodný návrhár Giles Taylor. Automobilka počíta s dvoma rázvormi náprav. Ten menší by mal slúžiť pre kupé verziu Wrait a otvorený Dawn. Aj tie teda prejdú totálnou zmenou DNA, ktorá ich vzdiali od techniky BMW. Nasledovať však budú až po Ghoste. Ich príchod sa očakáva v roku 2022 a 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Ghost
Články podľa značiek