Elektromobily vraj budú lacnejšie ako autá na benzín. Už v roku 2025!

Budúcnosť áut je elektrická. Tvrdí to vo svojej analýze americká spoločnosť Bloomberg New Energy Finance. K tomuto presvedčeniu ju vedie najmä očakávané radikálne zníženie cien elektromobilov.

03.06.2019 16:00
debata (40)
Americká agentúra Bloomberg veští... Foto: Car Advice
Elektromobily - nabíjanie Americká agentúra Bloomberg veští elektromobilom svetlú budúcnosť. Majú byť lacné a mať nižšie prevádzkové náklady ako autá na benzín a naftu. A to už v roku 2025.

S elektromobilmi sa spája množstvo nezodpovedaných otázok. Napriek tomu nasvedčujú posledné kroky najväčších automobilových výrobcov, že iná cesta do budúcnosti nevedie. Automobilky postupne zavádzajú do svojej ponuky elektrické autá a ich podiel plánujú postupne zvyšovať na úkor tých so spaľovacími motormi. Zatiaľ sa však zákazníci do kúpy elektromobilov nehrnú. Hlavným dôvodom nie je ani tak krátky dojazd, dlhé časy nabíjania či nedostatočná sieť nabíjacích staníc, ale ich cena. Tá je najmä v segmente malých áut enormná, za čím stojí vysoká cena akumulátorov.

Americká spoločnosť Bloomberg New Energy Finance (BNEF) si však myslí, že pohľad na elektromobilitu sa v blízkej budúcnosti zmení. Stáť za tým má práve rapídne zníženie cien elektromobilov. BNEF tvrdí, že už v roku 2025 budú elektromobily lacnejšie ako autá so spaľovacími motormi. Dôvodom bude radikálne zníženie nákladov na výrobu akumulátorov. Zákazníkov budú motivovať ku kúpe elektromobilov aj ďalšie benefity. Napríklad nižšie prevádzkové náklady. V roku 2040 môžu podľa BNEF predstavovať elektromobily až 57 % celosvetových predajov. A to vrátane ľahkých úžitkových vozidiel.

To by znamenalo, že predaje elektrických áut vzrastú v priebehu dvadsiatich rokov z vlaňajších dvoch miliónov na 56 miliónov ročne. Naopak, registrácie áut na benzín a naftu klesnú zo súčasných 85 miliónov na asi 42 miliónov ročne. Svetlú budúcnosť veští elektromobilite BNEF najmä v Číne, kde má už v roku 2025 skončiť 48 % celosvetovej produkcie elektrických áut. Výrazne majú predaje bezemisných vozidiel napredovať aj v USA a v Európe. Agentúra zároveň upozorňuje, že pozitíva postupného nástupu elektromobilov sa na životnom prostredí prejavia až v roku 2040, pričom ráta s hodnotami emisií, ktoré budú zodpovedať roku 2018.

VIDEO: Pred dvoma týždňami bola v Bratislave svetová premiéra prvej hybridnej Škody Superb. Pozrite si video TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Bloomberg
Články podľa značiek