Tesla sa 'topí' na burze. Musk prišiel o miliardy

Americký výrobca elektromobilov prežíva zložité obdobie. Jeho akcie klesli od začiatku roka o 43 %. Podľa agentúry Bloomebrg na tom najviac stráca sám šéf Elon Musk.

05.06.2019 16:00
debata
Pád akcií Tesly cíti najviac jej zakladateľ a... Foto: Reuters
Tesla, Elon Musk, Roadster 2 Pád akcií Tesly cíti najviac jej zakladateľ a šéf Elon Musk. Je totiž jedným z najväčších akcionárov. Od januára už prišiel takmer o päť miliárd dolárov. Ešte vlani hýril optimizmom.

Agentúra Bloomberg tvrdí, že šéf automobilky Tesla Elon Musk prišiel z dôvodu pádu hodnoty akcií už o 4,9 miliardy dolárov. Dôvodom má byť skepsa obchodníkov týkajúca sa dopytu spotrebiteľov po jej autách. Majú tiež obavu, ako sa spoločnosť vyrovná so svojimi dlhmi, ktoré narástli približne na šesť miliárd dolárov. Len za prvý štvrťrok tohto roka vyprodukovala Tesla 700-miliónovú stratu. V piatok sa akcie firmy prepadli na najnižšiu hodnotu za posledného dva a pol roka.

Priamy dosah na Muska spôsobil, že v rebríčku najbohatších ľudí sveta zostavovanom agentúrou Bloomberg sa dostal až na 46. priečku s majetkom 19,7 miliardy dolárov, pritom ešte začiatkom roka bol na 29. mieste. Štyria najväčší akcionári firmy, ktorými sú Musk, Tencent Holdings, saudskoarabský verejný investičný fond PIF a spoluzakladateľ firmy Oracle Larry Ellison, prišli od januára už o 7,7 miliardy dolárov. Len v máji to bolo 2,7 miliardy.

Analytici spoločnosti Sanford C. Bernstein & Co. upozornili, že Tesla mala obrovský úspech so svojím sedanom Model S, a tak sa zdalo, že by nový elektrický pohon mohol čoskoro prekonať konvenčné spaľovacie motory. Spoločnosť však nie je zisková, má vysoké fixné náklady a trh pre jej autá je oveľa menší, než sa očakávalo. Ani jej technológie nie sú jedinečné. Ten istý zdroj upozorňuje na aktivity nemeckých automobiliek BMW a Daimler, ktorých výroba elektrických áut je zisková a navyše plánujú rozšíriť ponuku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk
Články podľa značiek