Land Rover Defender: Drsný off-road z Nitry testujú v Keni. Spolu s levmi

Nová generácia britskej terénnej ikony sa svetu ukáže ešte tento rok. Výrobu spustia v Nitre. No ešte predtým musí Land Rover Defender uspieť v náročných testoch. Jeden z predprodukčných prototypov tak pomáha v Keni správcom rezervácie Borana.

07.06.2019 19:00
debata
Nový Defender má už za sebou takmer 1,2 milióna... Foto: Land Rover
Land Rover Defender - testy v Keni 2019 Nový Defender má už za sebou takmer 1,2 milióna testovacích kilometrov za polárnym kruhom aj v tropických horúčavách. Jeden z predprodukčných prototypov má však zvláštne poslanie.

S čistokrvnými off-roadmi to nevyzeralo ešte nedávno príliš ružovo. No pred rokom a pol ukázal Jeep na autosalóne v Los Angeles novú generáciu Wrangleru a vlani v januári v Detroite zas Mercedes-Benz úplne novú triedu G. Ani jeden z týchto modelov sa nakoniec nemusel vzdať ikonického dizajnu či rámového podvozku. Transformácia, ktorá zladila novinky s prísnejšími emisnými a bezpečnostnými normami, prebehla úspešne. Teraz sa už čaká len na tretieho člena rodiny najslávnejších off-roadov všetkých čias – na nový Land Rover Defender.

Jeho výrobu zastavili Briti po 68 rokoch v januári 2016, a to napriek tomu, že s pribúdajúcim vekom lámal predajné rekordy. Na rozdiel od géčka a Wrangleru však nedostal hneď nástupcu. Stane sa tak až koncom tohto roka, pretože generačná výmena bude pre Defender znamenať oveľa viac zmien ako u jeho konkurentov. Jednoducho, konštrukcia vychádzajúca z roku 1948 už nedávala žiadnu šancu vyhovieť predpisom. Automobilka zo Solihullu musela odštartovať vývoj úplne nového auta. A navyše postaviť novú fabriku v Nitre, kde bude Defender schádzať z liniek popri Discovery.

V spolupráci s neziskovou organizáciou Tusk sa... Foto: Land Rover
Land Rover Defender - testy v Keni 2019 V spolupráci s neziskovou organizáciou Tusk sa Land Rover podieľa na sledovaní populácie levov v kenskej rezervácii Borana.

Teraz už ale ide naozaj do finále. Nový Defender sa predstaví ešte koncom tohto roka. Dovtedy však musí uspieť v náročných testoch. V pláne je viac ako 45-tisíc individuálnych testov v tých najextrémnejších podmienkach na svete. Mnohé z 1,2 milióna kilometrov už prebehli za polárnym kruhom či v tropických teplotách. A teraz jeden z predprodukčných prototypov vstúpil aj do služieb správcov národného parku Borana v Keni. S kamuflážou na karosérii sa podieľa na preprave nákladov, ale aj sledovaní levov. Prekonávať musí hlboké brody, rieky, blatisté či skalnaté cesty.

Nový Defender prejde radikálnou zmenou... Foto: Land Rover
Land Rover Defender - testy v Keni 2019 Nový Defender prejde radikálnou zmenou koncepcie. Príde o rámový podvozok, no rozhodne nie o schopnosti v teréne. V ponuke má byť krátka 3-dverová aj predĺžená 5-dverová verzia. A neskôr sa rodiny Defenderov rozrastie o ďalšie modely.

A aký vlastne bude? Čakať jednoduchý off-road nemáme. Koniec rámového podvozku a tuhých náprav je istý. Nový Defender bude podstatne sofistikovanejší. Ostať by mu však mala hliníková karoséria aj dve verzie. Krátka, ktorá nadviaže na Defender 110, a dlhá, ktorá zastúpi 5-dverovú verziu Defender 130. Navyše majú pribudnúť ďalšie, takže z Defenderu sa stane celá rodina modelov, podobne ako to Land Rover urobil s Discovery a Range Roverom. Chýbať nebude ani elektronika, ktorú pôvodný Defender nepoznal. Automobilka si síce uvedomuje, že tým príde o zákazníkov z radu „roduverných“, lenže až tak ľúto jej za nimi nebude.

Predaje Defenderu totiž nikdy neprekročili 20 000 kusov ročne. A ten nový ich chce prilákať takmer trojnásobok. Navyše má stáť práve vyspelá trakčná elektronika za schopnosťou zvládať náročné terény. Pod kapotou by mali pracovať benzínové, naftové aj mild-hybridné motory. Šušká sa tiež o vysokovýkonných verziách SVO, ktoré by mohli konkurovať modelom AMG. Jazdným vlastnostiam na asfalte zas prospeje radikálna odtučňovacia kúra. Ale aj úplne nová platforma a komponenty z luxusnejších modelov Land Roveru. Prvé sériové kusy zamieria k zákazníkom v roku 2020.
Land Rover Defender - testy v Keni 2019
Land Rover Defender - testy v Keni 2019
+20Land Rover Defender - testy v Keni 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Land Rover Defender
Články podľa značiek